Služena sveta misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a na Kuli u Busovači

Na spomen obilježju Križ na Kuli u Busovači, služena je sveta misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a i žrtve proteklog rata koji su svoj život dali za slobodu Busovače i cijele domovine.

Svetoj misi prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Izaslanstvo HDZ-a BiH, koje je predvodio dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinkom Čavarom, je uz predstavnike Koordinacije braniteljskih udruga iz Busovače i ŽSB na čelu s predsjednikom UDVDR HVO HB ŽSB Dragom Smoljom, odalo počast, položilo vijence i zapalilo svijeće.

Svetu misu predvodio je fra Zoran Jaković – župnik župe sv. Ante u Busovači.

Kota Kula koja se nalazi na nešto više od 700 metara nadmorske visine u ratu je bila glavno strateško mjesto za obranu Busovače, a potom Lašvanske doline i cijele Središnje Bosne. Nakon zločina u Dusini, snage Armije BiH naumile su osvojiti Busovaču, a jedini realan put bio je preko mjesta Kula. Na crtu obrane stali su hrabri bojovnici HVO-a koji su nekoliko puta uspjeli blokirati i zaustaviti napade višestruko brojnijeg i opremljenijeg protivnika. Tijekom rata na ovom mjestu živote za slobodu dalo je 16 branitelja, a više desetina je ranjeno.