Slušajte više, govorite manje!

Jedna latinska poslovica kaže da je razlog zbog kojeg imamo dva uha, a samo jedna usta taj da bismo mogli više slušati, a manje govoriti.

Nesporazumi su često rezultat loše komunikacije, a nepoželjne posljedice su različite. Ona često smanjuje samopoštovanje i samopouzdanje druge osobe. Može izazvati povlačenje, otpor ili odbacivanje. Ponavljana i česta upotreba neprimjerenih postupaka u komunikaciji može biti uzrok trajnom poremećaju nekog odnosa.

Kako bi komunikacija bila što uspješnija, trebali bi postati bolji govornici, ali i bolji slušatelji. 

Govorite polako

Kad smo pod stresom, uzbuđeni, u panici, imamo tendenciju ubrzat govor i povisiti ton. Zvučimo kao da smo izgubili kontrolu te ne možemo biti uvjerljivi i teško nam se može vjerovati, što god govorili. Ponekad su to trenutci kada baš trebamo da nas se čuje i razumije.

Govorite polako i jasno jer ćete tako privući pažnju na sebe i ljudi će vas doživljavati ozbiljnije. Na taj način dobivate i na vremenu i možete razmisliti o onom što ćete reći.

Slušajte više, govorite manje

Kada se komunikacija sastoji samo od osoba koje jedva čekaju svoj red da progovore, mala je vjerojatnost da itko od sudionika razgovora uistinu bude saslušan. Ako u razgovoru samo želimo reći svoje mišljenje, to znači da smo već pretpostavili što će sugovornik reći ili smo njegove riječi odbacili kao nevažne.

Od svih aspekata komunikacije, slušanje je najvažnije. U svakoj životnoj situaciji , učinkovito slušanje će nam pomoći u shvaćanju misli, osjećaja i postupaka druge osobe. Lako je naći ljude koji će satima pričati o sebi, a mnogo je teže naći one koji su spremni satima slušati drugu osobu.

Ne nudite rješenja

Savjet, odnosno rješenje, nudimo samo kad netko traži!Često se dogodi da, kad nekog slušamo, razmišljamo kakvo mu rješenje možemo ponuditi umjesto da ga pozorno slušamo. Tijekom razgovora želimo naglas reći što nas muči, osjetiti suosjećanje i biti saslušani. Uključite se u konverzaciju postavljanjem pitanja, posebno o tome kako se osoba osjeća, ali se suzdržite od davanja komentara i rješenja.