Služba za zapošljavanje ŽSB organizirala velik broj radionica za nezaposlene

U sklopu redovnih aktivnosti Centra za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) Službe za zapošljavanje Županije Središnja Bosna, u srpnju 2011. godine održano je sedam radionica za nezaposlene osobe.

Četiri su održane u Vitezu, gdje je smješten Centar, a tri u općinskim zavodima za zapošljavanje u Gornjem Vakufu/Uskoplju, Travniku i Novoj Biloj, priopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Teme radionica su bile: „Pisanje CV-a i popratnih pisama“ i „Razgovor s poslodavcem“.

Ovo grupno savjetovanje su pohađale 42 nezaposlene osobe, čime je, kako se navodi, prvi krug terenskih posjeta predstavnika Centra završen, dok je drugi krug predviđen za jesen ove godine.

Osim toga, u lipnju 2011. godine ukupno 60 osoba je sudjelovalo u grupnom informiranju, a 35 u individualnom.

Centri za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO) su do sada otvoreni u sklopu kantonalnih službi za zapošljavanje u sedam gradova (Bihać, Sarajevo, Vitez, Zenica, Tuzla, Mostar i Odžak), a namijenjeni su mladim nezaposlenim osobama do 30 godina života. Do kraja godine centri će biti otvoreni i u Livnu i Goraždu.

Riječ je o Projektu zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP), koji traje tri godine, a provodi ga pet UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV), u partnerstvu s domaćim institucijama, među kojima su i javne službe za zapošljavanje.