Slovenska Pošta u Srbiji i BiH traži stotinjak poštara i vozača

Pošta Slovenije odlučila je zbog pomanjkanja vozača i poštara te kadrove potražiti u BiH i Srbiji, što je izazvalo ogorčenje zaposlenih, odnosno njihova sindikata, pišu slovenski mediji.

– Poštar koji ne zna slovenski jezik teško će moći komunicirati s kolegama na poslu, sa šefovima i posebno sa strankama, što će nanijeti štetu ugledu slovenskih poštara – objavio je Sindikat slovenskih poštara.

Poštari navode kako pismonoša u Sloveniji mora dobro poznavati slovenske i europske propise koji se odnose na uručivanje pošiljki, a sumnjaju da iza poteza uprave da poštare i vozače nađe u inozemstvu stoje drugi razlozi. Plaće poštara i vozača u Pošti Slovenije relativno su male, a poštarski sindikat žali se i na sve veće dodatne zadatke koje od njih traži uprava, želeći državnu poštu po profitu i rasponu usluga približiti komercijalnim ponuditeljima poštanskih i sličnih usluga, pri čemu zaboravljaju na interese i potrebe zaposlenih i mimoilaze njihov sindikat.

Predsjednik Sindikata poštanskih službenika KS 90 Saša Gržinič kazao je kako je uvjeren da bi Pošta dodatne djelatnike mogla naći među 80-ak tisuća nezaposlenih u Sloveniji, ali da bi prije toga morala urediti uvjete rada i plaće umjesto da “bježi od odgovornosti” i traži zaposlenike u inozemstvu.

– Da su radni uvjeti kod nas loši, dovoljno svjedoči velika fluktuacija kadra, pa otkaze daju i oni koji su radili 20-ak godina – kazao je Gržinič dodavši da je uprava prije određenog vremena pod prijetnjom otkaza tjerala stalno zaposlene vozače da postanu pismonoše, a sada te kadrove traži u Srbiji i BiH.

Sindikati zaposlenika tvrde da zbog obilja novih poslovnih zadataka u Pošti Slovenije treba zaposliti najmanje stotinu novih ljudi, ali da ih ne treba tražiti u inozemstvu, što je vezano uz dodatne troškove.

Uprava je potvrdila da će novim zaposlenicima, uz radne dozvole, osigurati i obvezan tečaj slovenskog jezika za koji država daje subvenciju te platiti ispit iz poznavanje slovenskog ustava i poštanskih propisa.

Prethodni članakHrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ bogatija za jednog specijalistu kirurgije
Sljedeći članakUnapređenje ekonomskih razvoja