Slobodan Brkić: Korona kriza razgolitila lošu politiku prema sportu u općini Vitez

Sanjin Zirdum, predsjednik Sportskog saveza općine Vitez, podnio je ostavku na tu poziciju. Jedan od povoda za ostavku je taj što općinska dotacija klubovima za četvrti mjesec nije isplaćena, a ona za peti je umanjena za 50 posto. Povodom ostavke, ali i generalnog odnosa Općine prema sportu, reagirao je Slobodan Brkić, predsjednik Općinskog odbora Naše stranke u Vitezu, a reakciju koja je stigla na naš redakcijski mail prenosimo u cijelosti.

„Sport je za vlast u Općini Vitez kanal za preraspodjelu novca u druge resore. Sredstva se u budžetu planiraju za sport, a potom se prebacuju kako kome gdje zafali. Ovog puta sredstva za sport skinuta su bez rasprave Općinskog vijeća, ali i bez konsultacija za Sportskim savezom.

Sportski klubovi nemaju dovoljno hrabrosti da se izbore za respektabilan status u lokalnoj zajednici jer su ovisni o politici. Tome u prilog govori i činjenica da su i 25 godina iza rata nacionalno podijeljeni.

Jedino tijelo koje može sportu pristupiti politički rasterećeno, objektivno, sa sviješću o njegovoj važnosti u lokalnoj zajednici je Sportski savez općine. Taj pristup podrazumijeva maksimalno iskorištavanje razvojnih potencijala sporta za lokalnu zajednicu. Osim takmičarskog aspekta, sport ima i svoj socijalizacijski, zdravstveni i rekreativni aspekt. Kao takav, on je gotovo svakodnevna potreba svih građana Viteza.

Nažalost, Općina je postojanje Sportskog saveza svela na puku formalnost. Otud je razumljiva i ostavka predsjednika Sportskog saveza.

Naša stranka će se stoga zalagati za njegovo osnaživanje kao tijela sastavljenog od sportskih profesionalaca bez kojih općinska administracija neće moći donijeti nijednu odluku u vezi sa sportom. To tijelo mora imati jasne obaveze i odgovornost za svoj rad. Jedna od aktivnosti Sportskog saveza mora biti i iznalaženje finansijskih sredstava ne samo za opstanak, već i za razvoj sporta u općini. Kao stranka radit ćemo i na osvještavanju lokalne zajednice za važnost sporta.

Vitez ima sve uslove za kvalitetan sport. Imamo mlade sportiste, trenere, sportske pedagoge, sad imamo i političku opciju koja je spremna svim tim potencijalima dati vjetar u leđa da se realizuju na najbolji način. Politika mora biti u službi sporta, a ne sport u službi politike, što je do sada bio slučaj”, navodi se u reakciji koja je stigla na naš redakcijski mail.

Prethodni članakDržavljani EU mogu ući u BiH uz potvrdu o negativnom testu na virus
Sljedeći članakInternacionalci!