Slavlje u Sarajevu: 60.000 ljudi proslavilo europsko zlato

Kadetske košarkaške reprezentativce Bosne i Hercegovine pred Vječnom vatrom u Sarajevu je dočekalo više od 60.000 građana koji su u nezapamćenom slavlju u čast prvaka Europe iz sveg glasa pjevali “Ovo je Bosna”, „Bosna je šampion“…, javlja Anadolija.

Košarkaški reprezentativci BiH sa zlatnom medaljom došli su u Titovu ulicu koja je ispunjena građanima sve do naselja Marijin Dvor. Iz autobusa je s osmijehom na licu i peharom u rukama prvi izašao kapetan Džanan Musa, službeno najbolji igrač Starog kontinenta do 16 godine, što je izazvalo ovacije građana.

Na balkonu je upriličena bakljada dok je “rijeka” građana skandirala “Šamiponi”. Građanima se prvi obratio Musa koji je sinoć u Litvi proglašen najboljim igračem prvenstva.

“Hvala svim što ste došli. Ne znam što bih rekao osim da je Sarajevo veličanstven grada a zemlja BiH veličanstvena. Svi smo ponosno što smo iz BiH”, kazao je Musa pozivajući navijače da zajedno s njim otpjevaju stihove pjesme “Bosnom behar probeharao”.

Građani su pljeskom pozdravili i izbornika kadeta Josipa Pandžu. Reprezentativac Njegoš Sikiraš kazao je da se osjećaj koji je doživio ulaskom u Titovu ulicu, ne može opisati riječima.

“Hvala vam, bez vas ne bismo uspjeli. Želim se zahvaliti podršci s Pala i iz BiH, širom, volim vas”, poručio je Sikiraš.

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH u sinoćnjem finalu EP-a igranom u Kaunasu pobijedila je Litvu, rezultatom 85:83, te tako napravila svojevrsnu senzaciju postavši po prvi put kontinentalni prvak.