Slavija mora pasti

Nogometaši Viteza nisu ispunili nade i očekivanja, pa i obećanja dana pred susret s Rudarom u Prijedoru. Odigrali su neodlučno (1 : 1) i tako propustili priliku pobjedom se naći u daleko boljoj poziciji u borbi za ostanak u Premijer ligi nego što se nalaze sada.

Pobjedom nad Rudarom došli bi, naime, nadomak željenog cilja i s tri nova boda osvojena protiv Slavije u subotu u Vitezu taj bi cilj i ostvarili. Ovako, sada im pobjeda, koja im se imperativno nameće, to ne osigurava. Istina, pobjedom bi Slaviju „gurnuli“ u niži rang natjecanja, no u utrci za ostanak u Premijer ligi ostali bi Olimpik i Borac. Međutim, iako Vitežani u zadnjem kolu putuju u goste Borcu u Banja Luku vjeruju kako taj susret njima neće „krojiti“ premijerligašku sudbinu. Jer, vjeruju da će Olimpik (pobijedi li u subotu Travnik na svom terenu) svoj premijerligaški status izgubiti u zadnjem kolu na Koševu protiv Sarajeva kojemu će taj susret i pobjeda biti presudni u očekivanom izlasku na europsku nogometnu scenu. A zašto ne reći, bude li „mak na konac“, zašto bi Vitez bio bez izgleda i u zadnjem kolu protiv Borca u Banja Luci, pa i u situaciji ako Borac u subotu pobijedi Radnika u Bijeljini?

Trener Viteza u četvrtak na tiskovnoj konferenciji nije krio i dozu razočaranosti nakon neodlučnog ishoda u Prijedoru.

„Iako nismo izgubili u našim redovima postoji i doza nezadovoljstva, razočarenje, rekao bih. Bili smo u prilici osvojiti sva tri boda, vodili smo,bili smo bolji, imali smo više izglednih prilika za postizanje golova, a u samoj završnici primili smo izjednačujući gol koji nam je uskratio radost“, kazao je Karačić i novinarima pojasnio zašto u Prijedoru nisu bili starteri Đurić i Livančić, te zašto je u gledalištu ostao Šantić. „Umor, potreba odmora, opasnost od kartona, teška i odlučujuća utakmica koja nas čeka za tri dana (Slavija op.a.)… razlozi su takve naše odluke. Drugih razloga za to nije bilo“, pojasnio je, i u svom daljnjem obraćanju okrenuo se ka subotnjem gostovanju Slavije u Vitezu.

„Čeka nas teška, kvalifikacijska utakmice. Isto se može reći i za Slaviju, i nama i njima „igra“ samo pobjeda, mi igramo na svom terenu, pred našim vjernim navijačima, bolja smo momčad i uvjeren sam da ćemo to potvrditi na terenu. Molimo naše navijače da od prve pa do zadnje minute budu uz nas bez obzira na razvoj situacije na terenu, a mi ćemo im igrom, zalaganjem i rezultatom u punoj mjeri uzvratiti. Samo zajedno, zbijenih redova, možemo do željenog cilja“.

Golman Živković koji u posljednjih nekoliko kola uspješno čuva svoj gol, pred subotnji susret kaže:

„U proljetnom dijelu prvenstva Slavija igra daleko bolje nego jesenas. Bit će to teška utakmica, ali, ne treba kriti, ipak je sve na nama. I damo li sve od sebe, a nema razloga da ne bude tako, naša pobjeda neće izostati“.

Vitežanin, povratnik iz Željezničara, Ivan Livaja koji se, prije svega trudom i predanim radom, konačno izborio za minutažu pred susret sa Slavijom poručuje:

„Vjerujem u našu snagu, znanje i motiviranost i to bi, uz čvrstu spregu s našim navijačima koji će, uvjeren sam, doći u velikom broju, moralo bi biti dovoljno za našu pobjedu i na kraju za ostanak u Premijer ligi“.

Pred susret sa Slavijom nema ozlijeđenih niti kartoniranih igrača, a očekuje se da će startati: Živković, Barić, Jevtić, Barišić, Sadiković, Muminović, Šantić, Đurić, Livančić, Mrkaić, Novak.