Skupština ŽSB usvojila Nacrt proračuna ŽSB

Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) prihvatila je Nacrt proračuna za ovu godinu koji iznosi oko 165,3 milijuna KM.

Ministar financija Zdravko Gavranović kazao je danas kako je nacrt proračuna realan i ostvariv, iako je činjenica da su zahtjevi i potrebe proračunskih korisnika daleko veći.

Nacrt proračuna podržala su 24 zastupnika, glasova protiv nije bilo, dok su suzdržana bila dva zastupnika iz SBB-a, kao što su to i najavili tijekom rasprave, ukazujući na nužnost rješevanja problema prekomjernog broja uposlenih u javnoj upravi.

Nakon glasovanja, premijer SBŽ-a Tahir Lendo (SDA) rekao je kako će županijska Vlada, uvažavajući današnju raspravu, žurno utvrditi prijedlog proračuna, kako bi on bio usvojen u Skupštini do kraja ovog mjeseca kada prestaje važiti odluka o privremenom financiranju.

Lendo izjavio je da nema mogućnosti za povećanjem plaća državnim službenicima i namještenicima jer to prihodi ne dozvoljavaju, naglašavajući kako je osnovica za isplatu plaća trenutno na granici održivosti.

– Svaki mjesec se borimo kako prikupiti dovoljno za plaće, doprinose i socijalna davanja – kazao je Lendo, komentirajući nezadovoljstvo sindikata državnih službenika, kao i sindikata srednjeg i visokog obrazovanja koji je za četvrtak najavio štrajk upozorenja u srednjim školama.

Predsjednica Kluba Hrvata Lidija Bradara (HDZ BiH) kazala je da je teško bilo očekivati razvojni proračun, ali da ovaj nacrt proračuna ipak pokazuje stabilizaciju.

Bradara je kazala kako proračunski korisnici trebaju biti svjesni situacije u kojoj se nalazi Federacija i SBŽ te pokazati razumijevanje za uposlene u realnom sektoru koji imaju slabija primanja od njih.

Nacrt proračuna su podržali i zastupnici DF-a, iako je zastupnik ove stranke Rusmin Jusufspahić kazao kako je upitna realnosti planiranih prihoda, naglašavajući kako će uskoro morati biti urađen rebalans.

Tijekom rasprave, i iz HDZ-a 1990 upozorili su kako planirani prihodi nisu realni i kako se pri izradi prijedloga proračuna mora više voditi računa o gospodarstvu.

Zastupnici HDZ-a BIH (Matišić, Sajević, Batinić, Bradara) naglasili su kako je Klub HDZ-a BIH bio spreman usvojiti Nacrt i tražio njegovo usvajanje, kao i proračuna još koncem 2014. godine.

Na samom početku sjednice Ivan Sajević (HDZ BIH) postavio je zastupnička pitanja Ministarstvu pravosuđa i uprave vezano za realizaciju odluke o otvaranju Odjela Općinskog suda Travnik u Vitezu, za područje Viteza i Busovače, te Županijskom tužiteljstvu vezano za kaznenu prijavu, odnosno dopunu kaznene prijave Sindikalnog odbora PS “Vitezit” zbog neizvršavanja sudske odluke, kaznenog djela povrede prava iz socijalnog osiguranja, te zloupotrebe položaja.

Prethodni članakAlojz Mlakić: UP Vitez nema mrlje, radimo za dobrobit zajednice
Sljedeći članakOdbojkašice Viteza uspješnije od Busovače u lokalnom derbiju