Skupština se danas izjašnjava o novom sazivu Vlade Srednjobosanske županije

Travnik, 25. svibnja – Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) odlučivat će danas o novom sazivu županijske Vlade koju bi trebali činiti HDZ BiH i SDA, s obzirom na to da su ove stranke odustale od koalicije s Demokratskom frontom.

Ako Skupština danas, sedam mjeseci nakon Općih izbora u BiH, podrži imenovanje Vlade, premijerska i tri ministarske pozicije pripast će kadrovima SDA, dok će stranke okupljene oko HDZ-a BiH dobiti pet ministarstava, prenosi Fena.

SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH u županijskoj Skupštini imaju 17 zastupnika te će im za novu vladu biti potrebni glasovi još tri zastupnika, s obzirom na to da je za njezino imenovanje potrebna dvotrećinska većina.

Iako proteklih dana nisu otkrivali na čiju podršku računaju, u dvjema strankama kažu da su sigurni da će, nakon što zastupnicima predstave načela djelovanja buduće Vlade, dobiti neophodnu potporu.

U Skupštini SBŽ-a, po četiri zastupnika imaju SBB i SDP, tri zastupnika ima Demokratska fronta, dok HDZ 1990 ima dva zastupnika.