Skuplja voda, struja, sol, krastavci, jaja, mladi sir…

Svake godine se u siječnju vrši godišnja revizija svih mjesečnih indeksa iz prethodne godine. Srednja godišnja vrijednost revidiranog baznog indeksa ukupne industrijske proizvodnje u BiH u 2011. godini iznosi 144,1.

Mjesečna inflacija

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pad ukupne proizvodnje u BiH u odnosu na prosjek 2011. godine iznosi 4,2 posto. Također, u siječnju ove godine zabilježena je mjesečna inflacija od 0,9 posto.

Promatrano prema namjeni potrošnje, u siječnju ove godine u odnosu na prosinac 2011. godine, najviše su porasle cijene komunikacija za 1,6 posto, prijevoza za 0,8 posto, zatim hrana i bezalkoholna pića za 0,6 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,2 posto. U istom razdoblju prosječno smanjenje potrošačkih cijena je zabilježeno samo u segmentu kulture za 0,2 posto. Prema istim podacima, godišnja inflacija u siječnju ove 2012. godine u Bosni i Hercegovini bila je 2,5 posto. Najveći prosječni godišnji rast cijena je zabilježen u odjeljcima – alkoholna pića i duhan za 10,2 posto, prijevoz za 6,3 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 3,2 posto, restorani i hoteli za 2,7 posto te hrana i bezalkoholna pića za 2,5 posto. Kada je u pitanju hrana koja ima najveći utjecaj na standard stanovništva u BiH, na mjesečnoj razini najveći rast cijena imali su: banane, paprike, krastavci, grožđe, rajčice, patlidžani i tikvice, mahunarke, kokošja jaja, mladi sir i kuhinjska sol.

Pad cijena

Najveći mjesečni pad cijena dogodio se kod maslinovog ulja, svinjskog mesa, zelene salate, masti životinjskog podrijetla, sušenog voća, šećera, agruma, oraha, badema i lješnjaka, crvenog, bijelog luka i prase, te kupusnjača. Najveća godišnja sniženja cijena imali su luk, bijeli luk i poriluk, krumpir, kruške, banane, paprike, rajčice, marelice te zelena salata. Kada je u pitanju robna razmjena, u siječnju ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 560 milijuna KM, što je za 9,6 posto manje nego u siječnju prethodne godine, dok je uvoz iznosio 998 milijuna KM, što je za 4,2 posto više nego u siječnju prošle godine. U BiH je u prosincu protekle godine evidentirano 536.728 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na studeni povećanje od 0,8 posto, rekao je jučer u Sarajevu zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

Fatić je naglasio da je po kvalifikacijskoj strukturi na evidencijama zavoda najveći broj nezaposlenih visokokvalificiranih i kvalificiranih radnika – 191.121 osoba, zatim slijede nekvalificirani radnici – 161.785 i radnici sa srednjom stručnom spremom – 133.415 osoba. U prosincu 2011. godine u poduzećima u BiH bilo je zaposleno 687.917 osoba.

Zlatko Tulić/VLM