Skupine ilegalnih migranata stvaraju probleme policiji, krše zabranu kretanja i stvaraju strah kod građana

Mjere kriznih stožera Civilne zaštite Federacije BiH i Srednjobosanske županije dosljedno i disciplinirano se  provode, građani se, uglavnom odgovorno, drže uputa  i zadanih mjera. Uostalom, moglo bi se reći, to potvrđuju i rezultati koji su u Srednjobosanskoj  županiji povoljni,  a ima li se u vidu sve ono što se događa vezano za korona-virusnu pošast oko nas, pa i na daleko širem području.

Međutim, dok se i u ovakvoj situaciji, može izraziti zadovoljstvo provedbom i  rezultatima donesenih mjera, disciplinom i odgovornošću građana, i dok su  „sve oči“ nadležnih i odgovornih, uprte ka tom korona-problemu, „ispod radara“, prolazi nešto drugo, što bi, ako to već i nije, uskoro moglo stvoriti velike probleme?!

Naime, stižu informacije kako  sve češće, u vrijeme policijskog sata, u našoj županiji, konkretno u općinama Vitez i Travnik, tajno, prolaze šumskim stazama i sporednim seoskim putovima, skupine ilegalnih migranata. Naravno, bez ikakvih zaštitnih (protu-virusnih) sredstava, „ispod radara“ grabe ka svom cilju, ka Republici Hrvatskoj, ka državama EU.

Ovakve se informacije sve češće mogu čuti, a u utorak dobili smo jednu takvu i od Ivice Baje, koji je na čelu lokalnog  Kriznog stožera civilne zaštite Nova Bila. A Ivica je odgovoran mjestu na koje je izabran ili imenovan, iskusan je i dokazao se u vrijeme velikih poplava u prethodnim godinama i još u nekim prilikama i situacijama (fekalije u Gladniku…) koje su prijetile zdravlju građana i mogućim  zarazama i epidemijama.

Ivičine tvrdnje od prije dva dana, danas su nam potvrdili još neki građani, uz navode kako je o tomu upoznata i policija, no nikakvih povratnih informacija, ni usmeno niti preko medija, nisu dobili. „A ljudi se boje“, kaže Ivica, zapažene su već i  krađe, posebno je neugodno (moglo bi biti i opasno) starijim bračnim parovima, samcima…, koji žive u Gornjoj Večeriskoj, , Velikom i Malom Mošunju, Gladniku, Docu… Migranti dolaze iz pravca Kiseljaka, Zenice, Fojnice, Busovače, Kruščice.. i žele i idu dalje…

Istina, građani ne dvoje da policija i reagira na njihove dojave. Nadaju se kako očekivanih informacija, usprkos uspješnim reakcijama i akcijama, nema kako se ne bi, uz ovaj grozni korona virus,  javljale i nove nelagode, strah… kod građana,  koji se u noćnim satima „zabarikadiraju“ u svojim domovima. A sa živinom, janjetom, jaretom… i  drugom imovinom…, što bude!

Prethodni članakDopušteno djelomično kretanje maloljetnicima i osobama starijim od 65 godina
Sljedeći članakZastupnik Suad Kaknjo (SDA) zaspao tijekom online sjednice Parlamenta FBiH