Škoda Citigo: Češka verzija Volkswagenovog mališana Up!

Po službenom predstavljanju malog Volkswagen Up! automobila na IAA autosalonu u Frankfurtu bilo je za očekivati kako će po dobrom starom obiteljskom običaju VW grupacije, ‘original’ sa značkom ‘VW’ dobiti i svoje obiteljske klonove, odnosno blizance. Ostatak VW obitelji je tako poslije VW Up!-a vrlo brzo pustio i fotografije blizanca mu Škode Citigo.

Naravno, radi se o derivatu izrađenog na osnovi modela VW Up!, s time da je karoserija dobila obilježja karakteristična za automobile marke Škoda.

Dizajn unutrašnjosti nije tako drastično novi i puno je bliži VW stilu nego Škodinom

U direktnoj usporedbi VW Up! i Škode Citigo, češki automobilčić je dulji za samo 2 centimetra u odnosu na Up!, što otpada naravno na malo drugačije dizajnirane odbojnike. Škoda Citigo dugačka je 3,56 metara, široka 1,65 i visoka 1,48 metara. Citigo ima međuosovinski razmak od 2420 mm, u milimetar identično kao i Up!. Citigo ima prtljažnik obujma 251 do 951 litara. Od zanimljivih detalja stručnjaci iz Mlade Boleslav navode kako će njihov mališan uz doplatu ponuditi sigurnosni sustav City Safe Drive koji uz pomoć lasera određuje udaljenost od vozila ispred te, prema potrebi koči. Ovaj sustav djeluje do brzina 30 km/h, a Citigo je trenutačno jedini automobil u segmentu koji će ponuditi takav sigurnosni modul.

{youtube}Jrr2k2aA-QY{/youtube}

Škoda Citigo – češki automobilčić je dulji za samo 2 centimetra (3,56 m) u odnosu na Up!, što otpada na malo drugačije dizajnirane odbojnike.

Škodu Citigo pokretat će trocilindrični benzinski motor obujma 1 litre, ali u dvije snage. Početni motor razvija najveću snagu 44 kW (60 KS), a snažnija verzija istog motora 55 kW (75 KS). Prema prvim informacijama iz Škode, prosječna potrošnja goriva kreće se oko 4,5 l/100 km za verziju sa 60 KS, te 4,7 l/100 km za verziju sa 75 KS. Zelena boja karoserije prikazane Škode Citigo nije slučajna, jer asocira na ekološku podobnost. Tako će Citigo biti ponuđen i u ‘zelenoj’ štedljivoj verziji nazvanom ‘Green Tec’, a koja u prosjeku troši 4,3 l/100 km. Krajem 2011. godine počela je prodaja Škode Citigo u Češkoj, a u ostalim europskim državama početkom 2012. godine. Pretpostavlja se kako će Škoda u dogledno vrijeme pokazati i verziju Citiga s petorim vratima. Cijene za sada nisu poznate, ali se pretpostavlja kako će biti adekvatno niže u odnosu na VW Up!.

{gallery}automobili/citigo{/gallery}

D.K.