SKINUTE DASKE: Nakon tri godine konačno otvoren Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej

Veliki broj građana Sarajeva i drugih bh. gradova okupio se danas kako bi prisustvovao otvorenju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine s čijih vrata su danas skinute daske s natpisom “Zatvoreno”, čime je Muzej službeno otvoren za posjetitelje uz puštanje balona u bojama zastave BiH, prenosi Anadolija.

Tri godine čekalo se na današnji dan istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obraćajući se okupljenima u botaničkom vrtu Muzeja. Najveća zahvalnost, prema njegovim riječima, pripada radnicima muzeja koji su svakodnevno radili i dok je institucija bila zatvorena.

“Zemaljski muzej je nacionalno dobro svih građana BiH. Nacionalni muzej čuva više milijuna eksponata koji govore o naslijeđu BiH i zato je on opće dobro, nacionalno blago. Očekujem da ce svi to imati u vidu. Mi smo danas donijeli odluku koja znači sigurnost funkcioniranja muzeja i pozivam vas da nam u tome pomognete, pozivam radnike iz sfere kulture, podržite nas da nađemo institucionalno funkcioniranje za muzej kako više nijedan muzej ne bi bio zatvoren”, kazao je Zvizdić.

Današnjem otvaranju prisustvovala je i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Elizabeth Cormack koja je najavila značajnu financijsku pomoć muzeju. Ona je rekla da otvaranje muzeja predstavlja veliki dan za glavni grad BiH i čitavu zemlju.

“Ova djeca nisu mogla posjetiti muzej, a sada mogu doći konačno doći vidjeti bogatstvo koje ovaj muzej nudi. Fond veleposlanstva za očuvanje kulturnog naslijeđa omogućio nam je da pomognemo i sretna sam da mogu najaviti dvije stvari: preko fonda ćemo izdvojiti novac za obnovu muzeja, a druga najava je da će institut mreže muzeja u Washingtonu poslati ovdje svoje muzejske stručnjake. Mislim da je ovo važan momenat za buduće generacije koje ce raditi na boljoj budućnosti”, istakla je Cormack te dodala kazala: “Zajedno postižemo više!”.

Da nije bilo zajedničkog rada na razini institucija BiH, do otvaranja zemaljskog muzeja ne bi došlo, istakao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

“Bilo bi još zatvaranja, ali smo se probudili i kazali: ovo su naše bh. institucije. Zahvaljujem se veleposlanstvima Velike Britanije, Francuske, Turske i drugih prijateljskih zemalja koji su nam pomogli da nađemo rješenje”, poručio je Osmanović.

Među brojnim građanima koji su došli na današnje otvorenje našao se i Sarajlija Džemal Šabeta koji je privukao pažnju tradicionalnom bh. odjećom.

“Došao sam danas da dam podršku našem muzeju, to su naši korijeni. Ovo na meni je naša tradicionalna nošnja, original, u svijeta nema par ovih kompleta. Ovo je komplet Bošnjaka koji je malo iznad prosjeka kao plemić, spahija. To je moja loza”, kazao je Šabeta.

“Došao sam ovdje dati podršku. Posjećivat ću muzej, kao dječak sam išao ovdje, treba baštiniti našu tradiciju, ako se ne bude dolazilo ovdje neće se znati naša tradicija i naše porijeklo”, poručio je Šabeta. (Anadolija)