Skijaši su ovo dugo čekali: Evo kada će snijeg zabijeliti planine

Visoke temperature za ovo doba godine napravile su pravu pometnju ovogodišnjoj zimskoj sezoni.

Snijega nema i mnogi se pitaju hoće li ga uskoro biti i hoćemo li uopće uživati u njemu, makar na planinama.

Odgovore na ta pitanja nedavno je pokušao da da poznati meteorolog Marko Čubrilo. Kako navodi na svom Facebooku, od ponedjeljka se očekuje prestanak “siječanjskog proljeća” i početak “siječanjske jeseni”, a planine regije konačno dobijaju snijeg.

Hladna fronta s Alpa

– Hlada fronta koja će u ponedjeljak stići do Alpa će istog dana uvjetovati razvijanje sekundarnog ciklona nad Jadranom. Taj ciklon će se do srijede premjestiti preko regije.

Kako kaže Čubrilo, to će usloviti pogoršanje uz padavine koje će već u ponedjeljak prijepodne zahvatiti zapadne, južne i jugozapadne predjele, a zatim će se proširiti i nad ostali dio regije.

Najobilnije padavine će biti u noći ka utorku i u utorak prijepodne. U ponedjeljak će duvati umjeren i jak do vrlo jak jugoistočni vjetar, na planinama jak južni, a duž južnog i dijela srednjeg Jadrana jugo. Na sjeverozapadu regije vjetar će biti u okretanju na sjeverozapadni smjer uz umjereno zahlađenje.

A kakva je točno situacija sa snijegom?

– S daljim okretanjem vjetra na sjeverozapadni smjer očekuje se spuštanje snježne granice na oko 800 metara nadmorske visine, pa će konačno planine regije dobiti snježne padavine, vjerojatno od pet do 10 centimetara, a one preko 1.000 metara nadmorske visine i više.

Ta vijest će, bez sumnje, obradovati skijaše koji nestrpljivo čekaju da konačno osjete ovu zimu.

Čubrilo dalje kaže da će u utorak na sjeveru regije biti jak sjeverozapadni vjetar, dok će od sredine dana uslijediti prestanak padavina.

Prava zima

– Dnevni maksimum u utorak bit će od +4 do +8 stupnjeva, što je i dalje iznad prosjeka, ali ne tako ekstremno kao ovih dana. Sredinom sledeće nedelje jutra će biti umjereno hladna, negdje uz slab mraz. Tijekom dana maksimum će biti od +5 do +11 stupnjeva Celzijusa. Četvrtak će vjerovatno donijeti još jedno prolazno pogoršanje, kišu u nižim i snijeg u brdsko-planinskim predjelima, ali će znatno više padavina biti nad zapadom i jugom regije.

Zatim će nekoliko dana uglavnom biti suho i prohladno, dok je za sledeći vikend moguće novo pogoršanje.

– Maksimumi u drugom dijelu sledeće nedjelje biće od +4 do +11 stepeni, što je i dalje iznad prosjeka.

Sve su svemu, poslije neobično toplog kraja decembra i početka januara, narednih nedjelju dana slijede koliko-toliko normalnije vremenske prilike.

– Bit će dosta oblaka uz čestu kišu u nizijama i snijeg na planinama – kaže Čubrilo i dodaje da je moguće da sam kraj mjeseca donese pravu zimu.