Skijalište Busovačka planina ‘okupirali’ gosti iz Hrvatske

Prava snježna mećava nije spriječila skijaše da uživaju u čarima Busovačke planine na kojoj se nalazi jedno od najljepših malih obiteljskih skijališta u Županiji Središnja Bosna (ŽSB). Smješteno na 1.627 metara nadmorske visine, posebno je popularno među gostima iz Hrvatske, koji se tu nalaze u velikom broju.

“Naš prijatelj je dolazio ovdje već godinama. Preporučio nam je… Prvi put smo tu i stvarno nam se sviđa. Djeca vole snijeg, a mi Dalmatinci nismo baš za skijanje, ali naučit ćemo”, rekao je Karlo Kandić iz Splita. “Inače svake godine idemo negdje u Bosnu na skijanje, eto ove godine to je Busovača.

Ne znam što bih posebno izdvojio, ali staza je dobra, gostoprimstvo, ljudi…”, kazao je Ivica Brkić iz Zagreba.

Gosti, kažu hotelijeri s Busovačke planine, znaju prepoznati dobre domaćine. “Dobro, s obzirom na okolnosti, koronu i sve, zadovoljni smo. Naravno, da se trudimo biti što bolji domaćini, a to se vrati, kad se i gosti ponovo vrate”, naglašava Tihomir Šantić, vlasnik pansiona “Mećava”. Procvat malih obiteljskih skijališta u ŽSB-u donekle je zaustavila pandemija koronavirusa, ali i vremenski uvjeti, kaže Miroslav Matošević, ravnatelj županijske Turističke zajednice. “U našoj županiji egzistira i radi sedam skijaških centara. Ova godina je bila takva da je bilo 15-ak iznimno toplih dana. Manja skijališta nalaze se na nižoj nadmorskoj visini, tako da možemo reći da nisu sva radila čitavo vrijeme. Evo, Busovačka planina na kojoj se nalazimo je radila čitavo vrijeme, kao i Pridolci i Vlašić, međutim, Ranča i Rostovo su imali malo skijaških dana”, rekao je Matošević. S obzirom na nadmorsku visinu, odnosno dovoljne količine snijega, Busovačka planina čitavu sezonu radi punom parom, na zadovoljstvo dobrih domaćina i još boljih gostiju.