Sjećate li se restorana Kamin, mesnice Zmajevac, kafića Tas?

Posljednjih nekoliko godina česte čujemo kako se u Vitezu više „nema kava gdje popiti“, odnosno da je središte kulturnih događaja, trgovine, prometa i izlazaka mladih prešao iz urbanog dijela grada u Poslovni Centar. Činjenica jest da je Vitez danas spao na nekoliko pristojnih kafića i restorana, ali starije generacije reći će nam da nije oduvijek bilo tako.

Tijekom 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća (ne računajući ratne godine) Vitez je bio prepoznatljiv po brojnim ugostiteljskim objektima, a bio je redovito izlazno mjesto za mlade i iz susjednih gradova.

Neki od poznatijih kafića tog vremena bili su: Tas, Holiday Inn, Desetka, Ana Bianca, Al Capone…

Popularan je bio i restoran Kamin, a mesnica Zmajevac i danas služi starijim generacijama kada dogovaraju susret: „Čekam te kod Zmajevca“.

Također, i mnogi mali obrtnici bili su jako uspješni i ugledni u svom poslu poput: Foto studija Enver ili Frane obućara, a najbolji ćevapi u gradu bili su kod Frančeka (sadašnji Maestral).

Osim privatnih, i javne ustanove bile su na drukčijim lokacijama u odnosu na sadašnje, pa je tako srednja škola bila u prostorijama današnjeg Napretka, pošta i banka bile su u današnjoj zgradi Općine, a u prostorijama HVIDRE bio je stari vrtić (obdanište).

I pojedine zgrade dobile su nazive baš u tom razdoblju, a najpoznatije su: Crnogorka, Banjalučanka, Bobašanka i Vjetrenica.

Sve ovo je dokaz da život u Vitezu nije počeo jučer, ali, što je još bitnije, neće ni završiti sutra, a svi moramo težiti da naš grad u budućnosti vrati staru slavu!

Marin Bošnjak

Prethodni članakVIDEO: Dvojica policajaca brutalno premlatili mladića u središtu Mostara
Sljedeći članakPrije 24 godine papa Ivan Pavao II. prvi put je posjetio BiH