Sjećanje na žrtve travničke tragedije 22. listopada 1944. godine

Dan 22. listopada 1944. godine za sve Hrvate Središnje Bosne i šire predstavlja poseban dan. Dan kada je  kulminirala, možemo je slobodno nazvati, travnička tragedija II. Svjetskog rata.

Toga dana partizanske su postrojbe nakon dugih i iscrpljujućih borbi konačno zauzele grad Travnik. Sve do nedavno šaptom se govorilo o tome događaju, kao i o opsegu stradanja nevinog puka i partizansko-komunističkim zločinima koji su  nastavljeni poslije toga datuma.

Malo je obitelji koji nisu izgubili nekoga u tim crnim danima ili na neki drugi način stradali.

“Vođeni smo željom, kako je to uobičajeno u svim civiliziranim zajednicama, obilježiti ovo stradanje te da kroz razne druge aktivnosti potaknemo rasvjetljavanje ovog mračnog perioda za naš puk i naš kraj. Smatramo da svi nevino stradali zaslužuju najmanje istinu o okolnostima i dostojanstven spomen njihova stradanja. To je najmanje što možemo učiniti za ljude koji u prethodnom režimu nisu imali pravo niti na istinu i pravdu a kamo li na što drugo.
Program obilježavanja ovih tužnih događanja počinje Sv. Misom u župnoj Crkvi sv. Ivana Krstitelja u Travniku za sve žrtve travničke tragedije u Subotu, 22. listopada u 18:00 sati. Program  se nastavlja nakon mise u velikoj sali općine Travnik, satom povijesti i kratkim podsjećanjem na ovaj dan.

U 19:30 sati u velikoj sali općine Travnik je planirano da se program nastavi sa predstavljanjem knjige Prof. Dr. Josipa Jurčevića „Bleiburg – jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima“ gdje će knjigu predstaviti sam autor. Nakon predstavljanja knjige planirano je također krače predstavljanje rada Povjerenstava za uređivanje  i obilježavanje grobišta iz II Svjetskog rata i poraća“.

U nedjelju, 23. listopada, planirano je nastaviti s programom slavljenjem svete mise na Rijama, u mjestu Rankovići, kod spomen obilježja, a na mjestu stradanja, gdje se i nalazi grobište stradalih. Najavljeni su i ove godine organizirani posjeti iz Zagreba i Kupresa te ovim putem i pozivamo i sve ostale da proprate ova događanja i tako daju svoj doprinos da se prema vlastitim žrtvama odnosimo sa civilizacijskim poštovanjem”, stoji u priopćenju organizacijskog odbora obilježavanja 24. listopada.

Ove godine organizaciju ovih događaja su preuzeli Udruga „Baština“ Novi Travnik i Udruge proistekle i Domovinskog rata dok je posebnu potporu uz sudjelovanje u  organizaciji dala „Udruga Forum Hrvata“.

{gallery}vijesti/travnik_zrtve{/gallery}