Sjećanje na Zorku Žepačkića, prvu žrtvu zeničkog HVO-a

U Zeničkom naselju Čajdraš danas je prigodnim aktivnostima obilježeno sjećanje na prvu žrtvu zeničkog HVO-a, pokojnog Zorku Žepačkića. Zorko je na današnji dan 1992. godine izgubio život braneći domovinu na Jajačkoj bojišnici.

Predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Zenice, Udruge dragovoljaca ŽSB, obitelji poginulih pripadnika HVO-a Zenice, predstavnici politike grada Zenice i Zeničko Dobojske županije na mjesnom groblju položili su vijence, zapalile svijeće te izmolile opijelo za pokojnog Zorku. Opijelo je predvodio don Vlatko Rosić, ravnatelj KŠC ”Sv. Pavao” u Zenici.

Nakon opijela položeni su vijenci na spomenik pokojnog svećenika don Bože Markotića ratnog vojnog kapelana i dušebrižnika HVO Zenice, inače župnika u Čajdrašu u najtežim ratnim vremenima.

U župnoj crkvi održana je sveta misa za sve poginule branitelje HVO koju su predvodili svećenici don Vlatko Rosić i don Vladimir Pranjić, župnik župe Sv Josip u Zenici. Nakon mise upriličeno je druženje veterana domovinskog rata i puka uz vojnički kazan.

Inače, tijekom Domovinskog rata u obrani domovine BiH život je izgubilo 134 pripadnika HVO-a Zenice, preko 200 je ranjenih, a dvoje se još uvijek vodi kao nestali. Pripadnici Zeničkog HVO-a među prvima su stali u obranu domovine te su sudjelovali na svim bojišnicama od Save do Neuma.

Prethodni članakHumanitarci šokirani: Besplatno dovozimo pomoć, BiH nam naplaćuje!
Sljedeći članakPobjede nogometaša Čelika, Krupe i Radnika