Sjećanje na prvu žrtvu zeničkog HVO-a

Prva žrtva zeničkog HVO-a u proteklom ratu bio je Zorko Žepačkić iz zeničkog naselja i župe Čajdraš. Žepačkić je poginuo 18. kolovoza 1992. godine braneći, s drugim pripadnicima HVO-a s područja srednje Bosne, Jajce od srpskog agresora. No, zanimljivo je i zadnje žrtve zeničke brigade „Jure Francetić” HVO-a, Marijan Jonjić, Anto Suknjov, Valentin Lekić i Ljupko Kolak, živote su izgubili daleko od svoje Zenice, 30. lipnja 1995. godine u borbama također sa srpskim paravojnim snagama, na dinarskom masivu, na planini Šator.

Međutim, svi ostali, njih 133, poginuli su u borbama s postrojbama Armije BiH, a najveći broj braneći opkoljenu Lašvansku dolinu gdje su ih neusporedivo nadmoćniji dotadašnji ratni saveznici 18. travnja 1993. godine napali i prognali skupa s 15 tisuća civila hrvatske nacionalnosti.

U povodu dvadesete godišnjice pogibije prvog bojovnika HVO-a Zenice, Zorka Žepačkića, u župnoj crkvi u Čajdrašu gdje je i formirana brigada „Jure Francetić, u subotu poslije podne slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio don Ilija Karlović. Rodbina, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici dva HDZ-a, prijatelji i suborci predvođeni ratnim zapovjednikom brigade „Jure Francetić”, pukovnikom Željkom Ljubanićem, na grob Zorka Žepačkića na mjesnom groblju u Čajdrašu položili su cvijeće i upalili svijeće. Prigodnu molitvu opijela predvodio je mesni župnik don Ilija Karlović.

Svi su oni ovom prilikom, na istom groblju, posjetili i vječno počivalište don Bože Markotića, u ranom vremenu župnika župe Čajdraš, čovjeka koji je velikom hrabrošću i odlučnošću nemjerljivo pomogao svojim župljanima koji su, unatoč velikim pritiscima, pljačkama, teroru…, ostali na svojim ognjištima. S dužnim pijetetom, upaljenom svijećom i prigodnom molitvom poklonili su se sjenama hrabrog i omiljenog svečenika i prijatelja don Bože Markotića, umrlog 1995. godine.

Zvonimir Čilić / VL