Sjećanje na progon Hrvata župa Potkraj i Turbe

Isti dan, ali godinu kasnije, kada Škabrnja i Vukovar, u ruke istog neprijatelja – srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA – pale su i dvije travničke župe, sv. Ane u Potkraju i sv. Josipa u Turbetu.

 

Tim povodom u ponedjeljak je na svečan i prigodan način, s tužnim sjećanjima, obilježena 21. godišnjica progona i stradanja stanovništva ove dvije župe. Naime, s tog su područja postrojbe JNA i druge srpske paravojne snage 18. studenog 1992. godine, u krvavom pohodu na srednju Bosnu, prognale hrvatski puk župe Potkraj, njih blizu dvije tisuće i veći dio od 1.500 Hrvata s područja susjedne župe Turbe. Njihova imovina je opljačkana, kuće i gospodarski objekti teško oštećeni, zapaljeni ili potpuno srušeni. U tom naletu srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA, prognan je i opljačkan i veliki broj bošnjačkog stanovništva koje je živjelo na tom području. A Hrvati koji su ostali živjeti u dijeli župe sv. Josipa u Turbetu koje srpske paravojne snage nisu uspjele zauzeti, osam mjeseci kasnije, 8. lipnja 1993. godine prognali su do tada savezničke postrojbe Armije BiH. I s istim žarom i mržnjom, kao i srpske paravojne postrojbe, opljačkali su imovinu svojih susjeda Hrvata, a stambene i gospodarske objekte uselili prognanicima svoje nacionalnosti, ili potpuno uništili.

U borbama sa srpskim paravojnim snagama , a poslije u krvavom ratu s Bošnjacima, poginulo je ili ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila iz ove dvije župe. Nakon rata povratak Hrvata na njihove opustošene posjede pratile su i brojne poteškoće, „igre” s donacijama za obnovu, zastrašivanja, prijetnje, pljačke, skrnavljenja sakralnih objekata…, a najviše nepovoljna (za Hrvate) politička i sigurnosna situacija, pa su tako Hrvati ovih župa želju za povratkom platili i s tri nedužna života (30. 8. 1997. Luka Jezerčić i njegov sin Pero, te 26. 10. 1997. Ivica Domić). Počinitelji ovih teških zločina, kao ni drugih zločina počinjenih u poraću nad Hrvatima Travnika ni do danas nisu otkriveni, jer za to nije bilo političke volje i odlučnosti da se i otkriju. I u takvom nepovoljnom ozračju do sada se u ove dvije župe, od predratnih 3.500 Hrvata, vratilo njih manje od tisuću, a može se reći da je povratak već odavno i potpuno stao.

U povodu 21. godišnjice progona i stradanja Hrvata Potkraja i Turbeta i u spomen na poginule branitelje i ubijene civile, u župnoj crkvi sv. Ane u Potkraju, prvoj katoličkoj crkvi u srednjoj Bosni granatiranoj i oštećenoj u srpskoj agresiji, slavljena je sveta misa zadušnica. Svetu misu su predvodili i slavili župnici ove dvije župe, don Viktor Šošić i don Nikola Lovrić. Svetoj misi, u organizaciji mještanina, umirovljenog brigadira HVO-a, Zvonke Vukovića, prethodilo je polaganje cvijeća i palenje svijeća uz spomen-obilježje podignuto u dvorištu župne crkve u Potkraju. Uz rodbinu, prijatelje i suborce s travničkog područja, to su učinili i brojni visoki dužnosnici političke, izvršne i zakonodavne vlasti s područja Srednjobosanske županije. Među njima bili su i najviši županijski dužnosnici dva HDZ-a Lidija Bradara i Anto Bilić, predsjedatelj županijske Skupštine, Josip Kvasina, general Ilija Nakić, i brojni drugi.

potkraj2potkraj3potkraj4

Zvonimir Čilić / VL

Prethodni članakFOTO: Upaljene svijeće u znak sjećanja na sve hrvatske žrtve
Sljedeći članakJović čestitao Vitezu na zasluženoj pobjedi