Sjećanje na poginule u obrani Zubića

U organizaciji Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Novog Travnika ne čelu s tajnikom Zrinom Beljanom, u petak u kasno poslijepodne svečano i dostojanstveno obilježena je dvadeseta godišnjica bitke za Zubiće, hrvatsko naselje na južnoj strani novotravničke općine.

Po ocjenama vojnih stručnjaka obrana Zubića bio je i ključ obrane Novoga Travnika, a u trodnevnim borbama za ovo strateški važno područje s postrojbama Armije BiH u čijim su se redovima borili i mudžahedini, poginula su 24 pripadnika HVO-a, novotravničke brigade „Stjepan Tomašević”. Među poginulim bio je i zapovjednik obrane ovoga područja, bojnik Emil Popović, otac dvoje maloljetne djece, po nacionalnosti Slovak, a živio je i radio u Novom Travniku.

Povodom dvadesete godišnjice ove velike tragedije, ali i godišnjice ponosa i sjećanja na hrabre branitelje koji su dali svoje živote braneći svoje Zubiće, ali i Novi Travnik i cijelu tada potpuno opkoljenu Lašvansku dolinu, u ovom selu ponositi žitelja, uz mjesnu kapelicu slavljena je sveta misa zadušnica. Uz koncelebraciju don Žarka Vujice i don Jure Gavranića, uz nazočnost više stotina vjernika, svetu misu je predvodio don Marinko Grubešić, župnik novotravničke župe, Uznesenja Gospodinova.

Svetoj misi zadušnici prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-ploču sa imenima poginulih postavljenoj na zidu kapelice. To su učinili članovi obitelji poginulih, predstavnici udruga, izvršne vlasti Novog Travnika, političkih stranaka, pripadnici II bojne OS BiH, general bojnik Ilija Nakić, te predstavnici udruga proistekli iz Domovinskoga rata iz Vukovara.

Uz zapovjednika Emila Popovića, u borbama za obranu Zubića poginuli su i njegovi suborci: Siniša Adžaip, Mirko Čorić, Željko Čorić, Augustin Ćosić, Marko Dražetić, Drago Josipović, Anto Kajić, Fabijan Kovač, Pero Kovač, Drago Lešić, Ivo Marjanović, Jako Milanović, Drago Miličević, Jozo Propadalo, Branko Radan, Pero Slipac, Ranko Slipac, Slavko Stipić, Zdravko Trbara, Jozo Turić, Zoran Vrebac, Karlo Davidović i Goran Lešić.

Zvonimir Čilić