Sjećanje na poginule Tvrtkovce

Dvadesetprva godišnjica osnivanja travničke postrojbe za posebne namjene (PPN) „Tvrtko II” HVO-ana prigodan način obilježena je u subotu u Novoj Biloj. Svetu misu zadušnicu za poginule pripadnike postrojbe i crkvi Svetog Duha, u ratu bolnica, predvodili su novobiljanski župnik i vikar, fra Slavko Petrušić i Dario Udovičić, a za duže poginulih molili su rodbina, prijatelji i suborci.

U povodu dvadesetprve godišnjice osnivanja „Tvrtko II”, vijence svježega cvijeća i upaljene svijeće, uz središnji križ na travničkom ratnom groblju „Prahulje”, položili su preživjeli „tvrtkovci”. Okupilo ih se tridesetak, a predvodili su ih ratni zapovjednici, invalidi Domovinskoga rata, bojnik Mato Lučić Mačeta i pukovnik Zdravko Lovrinović. To su učinili i predstavnici stranaka, dva HDZ-a i HSS-NHI-a, a predvodili su ih, Anto Bilić, Anto Spahić i Tomislav Rajić.

Postrojba za posebne namjene „Tvrtko II” je prva djelatna postrojba HVO-a. Bila je sastavljena od mladih Travničana, brojčano je bila mala, prosječno je brojala šesdesetak boraca, pa ipak je iza sebe ostavila neizbrisivo pozitivan trag. Krajem 1993. godine, odlukom Stožera HVO-a postrojba je prestala s djelovanjem, a najveći broj njezinih pripadnika borio se i dalje za oslobođenje Bosne i Hercegovine u sastavu 3. gardijske brigade HVO-a „Jastrebovi” ili pak u „Travničkoj” brigadi HVO-a..

Ukupno 19 pripadnika postrojbe je poginulo, a čak 95 posto, što nije slučaj s bilo kojom drugom postrojbom HVO-a u srednjoj Bosni, ih je jednom ili više puta ranjeno.

Zvonimir Ćilić / VL