Sjećanje na biskupa fra Jozu Garića

Udruga „Volim Vitez“ svečanom akademijom „oživjela“ je sjećanje na Vitežanina, banjalučkog biskupa fra Jozu Garića, možda i najvećeg hrvatskog sina Viteza i viteške župe Svetog Juraja, rođenog prije 150 godina, 28. listopada 1870. godine.

Kažemo, „oživjeli sjećanje“ jer fra Jozo Garić je, bar za širu katoličku javnost, je zaboravljeni sin za kojega veliki postotak Vitežana nikada nije ni čuo, ili bilo što o njemu znao. Zašto? To je ipak pitanje za Crkvu, za fratre koji su živjeli i pastoralno djelovao u župi Vitez, i ne samo za njih!. Naime, fra Jozo je bio ugledni franjevac, župnik u više župa Vrhbosanske nadbiskupije, a banjalučki biskup od 1912. pa do smrti 1946. godine. A o njemu na svetim misama i drugim vjerskim svečanostima, u župnoj crkvi u Vitezu, nikada se nije mogla čuti baš nijedna riječ. Zašto? Neizostavno se nameće takvo pitanje, a odgovora nije bilo niotkud.

Istina, viteški novinari, Željko Kocaj, Srećko Stipović i Zvonimir Čilić, podsjećali su na fra Jozu Garića u Lašvanskim ljetopisima (još 1998.), u monografijama (u sva tri izdanja) o Vitezu… No, dometi i podsjećanja bila su bez ozbiljnijih efekata…  A onda…? Naime, u povodu 150. godišnjice rođenja fra Joze Garića, prvog rezidencijalnog biskupa Banjalučke  biskupije, umrlog u Grazu (Austrija) 30. lipnja 1946. godine, vrijedni članovi Udruge „Volim vitez“ na čelu s predsjednikom Stjepanom Alilovićem i uz svesrdnu podršku viteškog župnika fra Velimira Bavrke,  nakon višemjesečnih priprema, organizirali su prigodnu Akademiju o životu, radu i djelima fra Joze Garića. To  je ocijenjeno poduhvatom, a treba reći da je poduhvat u potpunosti uspio. Veliki doprinos tomu dao je i dr. prof. fra Velimir Valjan koji je na Akademiji, održanoj u petak navečer u Kazališnoj dvorani u Vitezu, govorio o bibliografiji fra Joze Garića. No, fra Velimir Valjan se angažirao i oko dovođenja poznatih franjevačkih intelektualaca, profesora na Franjevačkoj teologiji. dr, fra Stjepana Lovroća i dr. fra Petra Jeleča, čije su teme obraćanja okupljenim u prepunoj Kazališnoj dvorani bile: „Pastirske poslanice biskupa fra Joze Garića“ i „Biskup fra Jozo Garić u vihoru rata“. Vrijedno je naglasiti da su trojica uglednih franjevačkih intelektualaca „oslikali“ život, rad i djela fra Joze Garića na vrlo zanimljiv način, jednostavno, konkretno, dokumentarno i na do kraja razumljiv način, što je i razlog da nagrađivani dugotrajnim burnim pljeskom.

O ideji i razlozima odluke organiziranja ove vrlo uspješne Akademije u povodu 150. godišnjice rođenja fra Joze Garića, govorio je predsjednik Udruge „Volim Vitez“, Stjepan Alilović, a prigodnim riječima okupljenim se obratio i viteški župnik, fra Velimir Bavrka. Toplim riječima, uz pozdrave organizatorima Akademije i viteškom katoličkom puku od banjalučkog biskupa dr. Franje Komarice,  obratio se pomoćni biskup banjalučki, dr. Marko Semren. Svojim nastupom ovu svečanu Akademiju uveličali su „Pjevački zbor“ župe Vitez, Mješoviti pjevački ansambl „Viteški akordi“ i Zbor bogoslova iz Sarajeva „Fra Nenad Dujić“.

Treba također naglasiti, kako su iz Udruge „Volim Vitez“, ovom prilikom poručili, kako će uspomenu na fra Jozu i dalje „oživljavati“, obogaćivati s novim dokumentima, argumentima, fotografijama… Planiraju već naredne godine izdati prigodnu poštansku markicu, jednoj ulici u Vitezu dati njegovi ime, postaviti njegovo spomen-poprsje… A takve najave i obećanja naišla su na burna odobravanja prisutnih u Kazališnoj dvorani u Vitezu.