Sjećanje na 27 poginulih branitelja

Molitvom, cvijećem, upaljenim svijećama i s dužnim poštovanjem Vitežani su se u utorak sjetili 27 branitelja koji su, braneći Vitez a time i Lašvansku dolinu od daleko nadmoćnijih snaga Armije BiH, platili svojim životima.

Žestoka ofenziva na linije obrane Viteza postrojbi Armije BiH u čijim su se redovima borili i mudžahedini, počela je 18. rujna 1993. godine i trajala je tri dana. Najkrvavije borbe vođene su na južnoj strani općine, na području Bobaša, nadomak gradskog središta, te na Crvenom brdcu, na istočnoj i na području Krčevina na sjevernoj strani Općine. U tim krvavim borbama, uz 27 poginulih pripadnika HVO-a, više od stotinu ih je lakše ili teže ranjeno. No, linije obrane Viteza su sve te napade izdržale.

U povodu devetnaeste godišnjice tih krvavih bitaka i pogibije 27 branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici dva HDZ-a, te dužnosnici izvršne vlasti općine na čelu s općinskim načelnikom Vladom Alilovićem, položili su cvijeće i upalili svijeće uz spomen-obilježja kod Šumarije, na Crvenom brdcu i u Krčevinama.

Zvonimir Čilić / VL