Sjećanje na 27 Vitežana koje je pogubio El-mudžahid

Polaganjem cvijeća uz spomen-obilježja te molitvom na svetoj misi Vitežani su u nedjelju obilježili osamnaestu godišnjicu žestokih borbi koje su branitelji Viteza vodili s pripadnicima Armije BiH u čijim su se redovima borili i pripadnici zloglasne postrojbe El-mudžahid iz sastava 7. muslimanske brigade Prvog korpusa ABiH.

Krvave borbe

Snažna ofenziva počela je 18. rujna i trajala je tri dana, a najžešći napadi bili su usmjereni na Bobaše, Krčevine i Crveno brce. U tim teškim i krvavim borbama, najžešćim od početka hrvatsko-bošnjačkog rata na tom području, obrana Viteza, a time i Lašvanske doline plaćena je s 27 poginulih branitelja i više od stotinu lakše i teže ranjenih, uglavnom pripadnika 3. i 1. bojne Viteške brigade Hrvatskoga vijeća obrane.

Tim su povodom predstavnici općinskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te predstavnici političke i izvršne vlasti Viteza upalili svijeće i položili cvijeće uz spomen-obilježja kod Šumarije, na Crvenom brcu i u Krčevinama, podignuta u spomen na poginule pripadnike Treće i Prve bojne Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane.

To su učinili i visoki dužnosnici, federalna parlamentarna zastupnica Slavica Josipović, zamjenica ministra obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, državni ministar prometa i veza Rudo Vidović…

Misa za branitelje

Za poginule branitelje u nedjelju se molilo na svetoj misi zahvalnici slavljenoj uoči blagdana sv. Mateja evanđelista, patrona filijalne crkve u viteškom naselju Kruščica.
Uz koncelebraciju viteškog župnika fra Marka Kepića, svetu misu je predvodio gučogorski gvardijan fra Zoran Livančić, koji je prije bio župnik u Vitezu, za vrijeme čijeg je službovanja u ovoj župi i izgrađeno lijepo crkveno zdanje u naselju Kruščici, a posvećeno svetom Mateju.

VL / HB.org