Sjajni Džumhur igra turnir karijere: Nakon Nadala pao i Kukushkin

Najbolji bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur svladao je rano jutros po sredonjeuropskom vremenu Kazahstanca Mikhaila Kukushkina u trećem kolu Mastersa u Miamiju.

Rezultat je u sjajnom meču bio 2:1 (4:6, 6:1, 6:2). Ovom pobjedom, Sarajlija je osigurao nastup u četvrtom kolu, a protivnik će mu biti Kanađanin crnogorskog porijekla Miloš Raonić, trenutno 12. reket svijeta.

Dobro je bh. tenisač otvorio meč, uzeo prvi game, ali je već na drugom servisu dopustio protivniku da stekne prednost. Poveo je Kukushkin, ali se Džumhur brzo vratio, uzeo Kazahstancu servis i vratio meč na početak. No, ponovno je protivnik imao više snage i koncentracije, premda je Sarajlija veći dio prvog seta odradio na visokom nivou u svim nivoima igre. Taj drugi break bio je Kukushkinu dovoljan za vodstvo nakon prvog seta (6:4).

U stilu najboljih bh. tenisač je otvorio drugi set. Vezao je čak četiri gamea, poveo s visokih 4:0, bio je brz, smiren i kvalitetan, dok je protivnik djelovao potpuno izgubljen, umoran i nemoćan. Sve je Džumhuru polazilo za rukom: sjajno se kretao i stizao sve, proradio je prvi servis, a prednost je porasla na lijepih 5:0. Priča u drugom setu bila je završena (6:1), a povratak u meč ovjeren.

Briljantno je Sarajlija otvorio i odlučujući period igre. Načinio je break, ali ga nije potvrdio. No, načinio ga je ponovo, a onda ga je uspio povezati sa svojim uspješnim servis gamemom za lijepih 4:2. Izluđivao je bh. tenisač protivnika neuhvatljivim drop-shotovima, i dalje je dobro funkcionirao prvi servis, ”letio” je energični Bosanac po terenu, pokazavši nešto što svih ovih godina nismo gledali prateći njegove nastupe – smirenost u ključnim trenutcima.

Kada je još jednom ”ukrao” servis rivalu za 5:2, bilo je jasno da je na pragu jedne od najvećih pobjeda u karijeri. Ostatak je bio rutinsko odrađivanje posla. Kukushkin nije imao energije za preokret, zatražio je i ljekarsku pomoć, izašao na teren, ali za preokret je već bilo kasno.

Velika pobjeda Damira Džumhura, jedna od najvećih u karijeri koja će mu na narednoj listi donijeti plasman blizu onog najboljeg koji je imao (77. pozicija). Dokaz da uz samo malo sreće u žrijebu, hitri Sarajlija može mnogo. Rezultat vrijedan svakog respekta i pažnje za novi veliki iskorak u karijeri najboljeg bh. tenisača.

Izvor

Prethodni članakStudenti Fakulteta pravnih nauka besplatno savjetovali građane
Sljedeći članakNa području Zabilja pronađen Haski