‘SITUACIJA JE VRLO OZBILJNA’: Merkel branila zakon koji će omogućiti strože mjere, evo kada bi mogao stupiti na snagu

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u petak u Bundestagu izmjenu zakona o zaštiti od zaraza koji će saveznoj vladi omogućiti uvođenje mjera na području cijele zemlje bez suglasnosti saveznih država.

“Situacija je ozbiljna, vrlo ozbiljna. Promjena zakona bi trebala zemlji pomoći da se izvuče iz užasne faze rastućeg broja novozaraženih”, rekla je kancelarka Angela Merkel tijekom rasprave.

Izmjena zakona o zaštiti od zaraza trebala bi središnjim vlastima omogućiti uvođenje strožih mjera zatvaranja kod porasta sedmodnevne incidencije iznad 100.

Do sada je uvođenje i ukidanje mjera bilo u nadležnosti saveznih vlasti.

Merkel je obranila i posebno spornu mjeru policijskog sata između 21 i 5 sati koja bi bila automatski uvedena u okruzima gdje sedmodnevna incidencija tri dana za redom prelazi vrijednost od 100.

“Radi se o tome da se maksimalno smanje večernja kretanja od jednog mjesta do drugog, između ostalog i sredstvima javnog prijevoza”, rekla je Merkel.

Oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP) najavila je tužbu pred Ustavnim sudom protiv mjere policijskog sata.

“Ideja o ujednačavanju mjera na području cijele zemlje je ispravna, ali planiranje propisa o sprječavanju noćnih izlazaka upitno je s ustavno-pravnog gledišta“, rekao je predsjednik FDP-a Christian Lindner u parlamentarnoj raspravi.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) također smatra da je uvođenje noćnog policijskog sata protuustavna mjera.

“Vi ne vjerujete građanima, zato ih želite danju maltretirati, a noću zatočiti”, rekla je predsjednica zastupničkog kluba AfD-a Alice Weidel.

Nacrt izmjene zakona o zaštiti od zaraza nazvala je “alarmirajućim dokumentom autokratskog razmišljanja”.

Očekuje se da bi zakon, zahvaljujući većini vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, trebao biti prihvaćen u Bundestagu.

Glasanje u gornjem domu parlamenta Bundesratu, predviđeno je za četvrtak, a zakon bi mogao stupiti na snagu 26. travnja.

Promjenu zakona koji bi doveo do ujednačenja mjera na području cijele zemlje inicirala je kancelarka Angela Merkel kada je postalo očito da se savezne države ne pridržavaju dogovora o zatvaranju postignutih na sastancima savezne i pokrajinskih vlada.

Fenix-magazin/IM/Hina