SIP: “Svih 19 kandidata za državne ministre i zamjenike ispunjava uvjete za imenovanje”

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine utvrdilo je da svih 19 kandidata za funkcije ministara i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH ispunjavaju uvjete za kandidaturu nakon što je izvršila je provjere, što je još jedan korak ka formiranju novog saziva Vijeća ministara.

Akt kojim se traži provjera 19 kandidata SIP-u je uputila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Kišto (HDZ) na nadležnu provjeru u skladu s Zakonom Vijeću ministara i Izbornog zakona, nakon što je provjeru kandidata završila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Spisak kandidata

– Uvidom u sve dostupne podatke i u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da svi predloženi kandidati ispunjavaju uvjete za kandidaturu – rečeno je na današnjoj sjednici SIP-a.

Ovi podaci i akt SIP-a bit će dostavljen Agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije BiH kako bi oni završili provjere iz njihove nadležnosti po Zakonu o sukobu interesa.

Kandidati za ministre u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra financija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra obrane. Nened Nešić (DNS) predložen je za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija.

Davor Bunoza (HDZ BiH) kandidat je za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova, a Sevlid Hurtić (Bosanskohercegovački Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izvještaj jednoglasno usvojen

Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata jednoglasno je usvojen na današnjoj sjednici SIP-a, a on sadrži i obrazac potvrde za svakog predloženog kandidata izdaje SIP što će se dostaviti predsjedavajućoj Vijeća ministara.

Da bi njihova imena stigla na potvrđivanje u Predstavnički dom, potrebno je da kandidati prođu i provjeru SIPA-e.

Novi saziv Vijeća ministara trebao bi potvrditi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH već sredinom narednog tjedna, najavio je ranije predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (NiP).