SIP BiH: Ništa od izbora ako se za sedam dana ne osigura novac iz proračuna

Središnje izborno povjerenstvo BiH održalo je danas sjednicu na kojoj je ukazano da neće biti lokalnih izbora 15. studenog ako u idućih sedam dana ne bude osiguran novac iz proračuna BiH.

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar predložio je, a ostali članovi prihvatili, da danas o tome dopisom obavijeste Vijeće ministara BiH.

Članica SIP-a Vanja Bjelica-Prutina zatražila je da se Komisija odredi jasno o tome koji je krajnji rok da novac sjedne na račun kako bi se dalje moglo nastaviti s aktivnostima za organizaciju i održavanje lokalnih izbora.

Ona je napomenula da prvi put broj zaposlenih u SIP-u nije dovoljan za predizborne aktivnosti i navela da zaposleni rade i vikendima i ostaju do 22.00 sata na poslu.

Irena Hadžiabdić je ponovila da, ako novac ne bude na njihovom računu do kraja ovog mjeseca, ne mogu ući u proceduru tiskanja glasačkih listića, što znači da oni neće biti spremni do polovine rujna kako bi ih mogli uputiti biračima van BiH.

“Ulazimo u određena kašnjenja. Ovjerili smo stranke, imamo greške jer su ljudi preumorni, ali ispravljamo ih na sjednicama. Ulaziti u posao provjere kandidatskih listi i kandidata je iluzorno bez sredstava”, ocijenila je ona.

Zaključak je da, ako ne bude reakcije Vijeća ministara, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) treba izaći sa stavom i odlukom kako će postupati dalje, prenosi Srna.