SIP BiH kaznio Ramu Isaka zbog spota – Kao da je sadržaj ”Zvezda Granda”

Središnje izborno povjerenstvo  Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu izreklo kaznu u iznosu 6.000 KM političkom subjektu Snaga naroda i predsjedniku ove stranke koji je i ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Rami Isaku za spot objavljen na društvenim mrežama, za koji je utvrđeno da predstavlja preuranjenu izbornu kampanju, i naredilo povlačenje ovog spota. SIP, rečeno je na sjednici, nije uspio dokazati da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu resursa. Član SIP-a Željko Bakalar konstatirao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcioniranje, ali da je visina kazne nedovoljna, piše N1.

Nije dovoljna sankcija ”Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regije”, istaknuo je Bakalar. Prema njegovim riječima, dobijena izjašnjenja stranke, Isaka i MUP-a FBiH u kojima se pozivaju na odredbe Izbornog zakona prilično su sinkronizirana. ”Mislim da je urađena priprema ekskulpacije /opravdanja/ po drugim osnovama”, ocijenio je Bakalar, koji je naveo da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju ”Zvezda Granda”, govori da se svjesno išlo u kršenje zakona. Bakalar je stava da je za ovu objavu napravljena široka PR priča vođena, vjerojatno, vizijom da je i negativna reklama reklama. ”Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući efekat”, zaključio je Bakalar. Predsjedateljica SIP-a Irena Hadžiabdić smatra da je izrečena sankcija adekvatna učinjenom djelu koje je Povjerenstvo uspjelo dokazati.

Pjesma i video-spot o Rami Isaku, federalnom ministru unutarnjih poslova i predsjedniku stranke Snaga naroda, objavljen je na službenom YouTube kanalu ove stranke, te društvenim mrežama Facebook i Instagram, kao i na Isakovim društvenim mrežama. Spot je sniman u nekoliko gradova, između ostalog, u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i do sada je na YouTube kanalu stranke zabilježio 273.000 pregleda.