Sinjska “Diva Grabovčeva” oduševila publiku u Vitezu

Sinjsko pučko kazalište i Franjevačka klasična gimnazija iz Sinja proteklog su vikenda oduševili publiku, u gotovo do posljednjeg mjesta punoj kazališnoj dvorani Vitez. Predstava “Diva Grabovčeva” privukla je veliki broj posjetitelja, a i prema njihovoj reakciji u potpunosti i ispunila njihova očekivanja.

Za vrijeme, ali i nakon predstave bilo je suza, a gromoglasan i dugotrajan pljesak kojim je publika nagradila glumce iz Sinja na najbolji način govori koliko su ih Sinjani oduševili.

Za vrijeme turske okupacije Turci su činili brojne zločine nad mladim kršćanskim djevojkama, a diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine puk im je odao dužnu počast nazivajući mnoge mikro toponime po njima i čuvajući ih u molitvama i usmenoj predaji. Tako hrvatski puk Rame i Hercegovine stoljećima štuje jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine, kao sveto mjesto. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve koju je, u cvijetu mladosti, ubio razuzdani turski plemić jer se suprotstavila njegovoj pohoti.

Željko Viculin, predsjednik Sinjskog pučkog kazališta i redatelj predstave, kazao je o njoj: “Bio je izazov napraviti ovu priču, s autentičnim prikazom kostima, izgovora i drugih sadržaja. Ja sam 6-7 godina razmišljao o izradi teksta i nije bilo hrabrosti postaviti ga na scenu. Međutim, uz pomoć naše Franjevačke gimnazije i svih uključenih u predstavu, vjerujem kako će ona biti dobro izvedena i primljena.”

Sinjsko pučko kazalište uspješno djeluje, s manjim prekidima, preko 60 godina. Sudionik je brojnih kazališnih festivala i smotri, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Uspješni su organizatori kazališnih seminara, kao i festivala “Međunarodni kazališni ALKA—FEST” u lipnju i srpnju te Međunarodnih susreta gradova prijatelja “Kazališni maraton” u listopadu.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na festivalima i smotrama, a njihov rad prepoznali su i u gradu Sinju, te su dobitnici nagrade Grada Sinja, u kategoriji kulturnih društava i nagrade Splitsko-dalmatinske županije.

Prethodni članakNova naredba Kriznog stožera: Sukladno procjeni obustaviti nastavu, sportske i kulturne događaje, natjecanja bez gledatelja
Sljedeći članakSvi koji se vrate iz Njemačke, Španjolske i Francuske moraju u karantenu