Sinergijom vlasti i poslodavaca za bolji poslovni ambijent

Za unapređenje socijalnog dijaloga i poboljšanje poslovnog ambijenta neophodna je sinergija između Udruge poslodavaca Federacije BiH i izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, istaknuto je danas u Sarajevu na redovnoj Skupštini Udruge poslodavaca Federacije BiH.

Riječ je o 17. po redu Skupšini kojoj su osim brojnih predstavnika gospodarskih društava, kao i domaćih i stranih organizacija i institucija, nazočili i predsjedateljica Doma naroda PFBIH Lidija Bradara te federalna ministrica financija Jelka Miličević kao i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti.

Na Dnevnom redu Skupštine osim izbora novog rukovodstva našla su se i izvješća iz protekle godine odnosno planovi za tekuću. Izaslanici Skupštine UPFBiH izabrali su Marinka Gilju za predsjednika Skupštine te Mirka Vincetića i Salema Ekmeščića za potpredsjednike Skupštine UPFBiH.
Stvaranje adekvatnog poslovnog ambijenta, poboljšanje postojeće zakonodavne regulative, suzbijanje sive ekonomije, jačanje socijalnog dijaloga neki su od ciljeva na kojima su članovi Udruge radili i na kojima će i ubuduće raditi, naglašeno je između ostaloga. Iz izvješća za proteklu godinu izdvojen je i rad na poboljšanju usluga članstva, pokretanje aktivnosti za uspostavljanje Dana poslodavaca, jačanje kapaciteta županijskih grupacija kao i grupacija po osnovu djelatnosti dok u tekućoj godini Udruge između ostaloga planira raditi na stvaranju stvarnog partnerskog odnosa sa Vladom kao i Parlamentom FBIH.
U dijelu namijenjenom za raspravu odnosno obraćanje nazočnih izaslanika Skupštine kao i gostiju mogli su se čuti brojni prijedozi za poboljšanje poslovne klime u BiH općenito te je istaknuto kako je ova Udruga danas vrlo aktivan član društva odnosno socijalno-ekonomskog dijaloga ali i jedan od najkonstruktivnijih partnera u dijalogu oko reformskih zakona.
Neaktivni zavodi za zapošljavanje, zastarjeli obrazovni sustav, nekvalificirana radna snaga, strah od ulaganja stranih investitora, problemi sa izvozom, zlouborabe sustava poput prava na bolovanje, samo su neki od danas istaknutih problema s kojima se poslodavci svakodnevno suočavaju.

Društvo će se općenito morati okretati realnom sektoru kao pokretaču društvenih procesa, jer bez zadovoljnih poslodavaca nema ni zadovoljnih radnika odnosno sindikata, zaključeno je na uvodnom dijelu Izborne skupštine.