Sindikati MUP-a, organa uprave i pravosuđa traže hitno usvajanje zakona o plaćama

Sindikati MUP-a, organa uprave i pravosuđa kantona Središnja Bosna obratili su se predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u ovom kantonu sa zahtjevom da u hitnom postupku, a najkasnije do 21. kolovoza donesu Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti KSB i Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika KSB, s primjenom od 1. kolovoza.

U slučaju da se ovi zakoni ne usvoje na Saboru KSB po hitnoj proceduri sindikalne organizacije MUP-a, organa uprave i pravosuđa KSB stupit će 1. rujna u generalni štrajk.

Kao glavne razloge za štrajk koordinacija triju sindikata navodi da su ovi zakoni trebali biti usvojeni do 31. listopada prošle godine te da se njegovi članovi nalaze na rubu egzistencije, s obzirom da su im primanja za 30 posto niža od prosječne federalne plaće.

Upozorava se, također, na “maćehinski odnos Vlade KSB prema spomenutim sindikalnim organizacijama, za razliku od tretmana drugih korisnika kantonalnog proračuna, čija su primanja znatno veća od plaća uposlenih MUP-a, organa uprave i pravosuđa”.

– Ukoliko se i ovaj put oglušite o naš zahtjev, pored stupanja u generalni štrajk, odmah ćemo pristupiti podnošenju tužbenih zahtjeva za period od 01. srpnja 2009. do 31. kolovoza 2011. godine, a u skladu s Kolektivnim ugovorom, što će zasigurno dodatno opteretiti proračun KSB. Smatramo da smo pokazali razumjevanje i želju da zajednički riješimo nastalu situaciju i dovedemo naše članstvo u nešto povoljniji položaj, jer je došlo do enormnog povećanja troškova života, o čemu Vlada KSB ne vodi računa, stoji u priopćenju Koordinacije sindikata MUP-a, organa uprave i pravosuđa KSB.

Zahtjev je upućen na adrese premijera KSB Bajre Makića, predsjedavajućeg Skupštine Nikole Simića i dvaju zamjenika predsjedavajućeg Josipa Kvasine i Refika Poparića.