Sindikalna potrošačka košarica za veljaču 2.053,36 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za veljaču ove godine iznosi 2.053,36 KM i za 88 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Iz Sindikata navode da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2019. iznosila 958 KM i za 26 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u studenom 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 46,65 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana 43,8 posto, stanovanje i komunalne usluge 15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja 5,6 posto, obrazovanje i kultura 8,3 posto, odjeća i obuća 14,6 posto, prijevoz 6,7 posto i održavanje domaćinstva 5,8 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Prethodni članakPredstava “Diva Grabovčeva” ove subote u Vitezu
Sljedeći članakGospodarstvenik iz srednje Bosne donirao 16 tisuća litara Zavodu u Bakovićima