Shih tzu kao terapijski pas

Monika Blaž iz Viteza 12 godina aktivno i uspješno bavi uzgojem pasa rase Shih tzu, to je bio povod da napravimo jedan razgovor sa Monikom Blaž , da je pitamo koliko vremena i ljubavi treba za ovu vrstu možemo reći hobija.
U uvodu naša sugovornica nam priča o kvaliteti i karekteristikama psa Shih tzua. Shih tzu predstavlja terapijskog psa za djecu i za starije ljude, a njegov živahan karakter, smisao za humor i sklonost nestašlucima, svakog će oraspoložiti. Ponekad se čini da je sam sebi dovoljan. Ukoliko mu ljudsko društvo nije dostupno, zabavljat će se sam igrajući se svojim igračkama, kao i trčeći po kući. Štite svoj prostor od neznanaca, iako se istodobno vrlo brzo sprijatelje istima. Shih-Tzu je vrlo zdrava i otporna pasmina, a uz pravilnu njegu može proživjeti dug životni vijek koje procjenjujemo na 14 do 16 godina. Raste u visinu od 25 do27 cm i težine je 4,5 do 8,1 kilograma.
Na pitanje, koliko truda i ljubavi treba, Monika Blaž nam kaže:
Da biste se ozbiljno bavili odgajivanjem pasa, prvo morate ozbiljno da volite životinje. Dalje, morate da budete spremni na razna odricanja, jer vam je ovo bukvalno kao sa malim djetetom. Brinete se oko trudnoće, oko porođaja, oko svake bolesti, povrede , ako želite ozbiljno da se bavite odgajivanjem pasa, morate uložiti puno ljubavi i truda, to je ključno.
Shih tzu je jedna divna rasa spada u tibetanske vrste pasa. Jako izdržljiv pas prilagodljiv za svaku obitelj.
Iz naše uzgajivačnice isto tako na što smo ponosni je puno štenaca otišlo kao izvrstan terapijski pas. Od prije dvije god sam počela sa uzgojem i rase Havanezer koji je isto mali nezahtjevan psić. Sličan rasi shih tzu.
U ovom razgovoru se moram pohvaliti da smo prošle godine postali bogatiji za jednog divnog psa iz izvrsne uzgajivačnice LA BELLA PERLA iz Srbije. Gospodja Edit nam je ukazala povjerenje sa jednim divnim mužijakom sa kojim imamo velike planove.


Moj muž , mali Petar i ja  uživamo u ovim psima, a kad jedan takav psić pomogne bolesnom djetetu to nam je izuzetna čast!
Moj muž inače je veterinar koji ne radi više u svojoj struci , on je moja velika podrška i bez njega i bi bilo većina toga neostvarivo. Zajedno radimo oko njih idemo na izložbe, na kojima smo osvojili bezbroj nagrada, pehara i pohvala. Na izložbama moji psi dobiju jako dobre ocjene, koje su pokazatelj, koliko truda i vremena utrošimo u rad sa psima. Pas je idealan izbor za svaku obitelj,najbolji i najiskreniji prijatelj kojeg možete pozeljeti u svom okruženju, moja obitelj i ja stojimo na raspolaganju i za savjete od zdrave prehrane, do samog odgoja kako to možete učiniti na jako kvalitetan i zdrav način.

Prethodni članakDora Ćosić ubjedljivo najbolja na trećem Otvorenom turniru u BiH u Tuzli
Sljedeći članakZnaju li jajački srednjoškolci za koje ciljeve se bore?