Šezdeset godina sretnoga braka

„Život je kao rijeka, teče, teče…, nezaustavljivo. Šezdeset godina našega braka jednostavno je prohujao, a gledajući sada unatrag, baš ništa ne bi promijenili.

A zašto bi za nečim žalili? Rodili smo šestoro djece, pet kćerki i jednoga sina, svi su živi, zdravi, tu su s nama, u našoj blizini kao i većina od naših petnaestoro unučadi i četvoro praunučadi. To je naša sreća, zadovoljstvo, „plača“ za sve ono teško kroz što smo u životu prolazili“.

To nam govore Marija (1937.), rođena Grbavac i Milko (1936.) Žuljević iz viteškog naselja Krčevine koji su skromnom svečanošću, nakon prisustvovanja svetoj misi u viteškoj župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika, gdje su i vjenčani 24. studenog 1955. godine, u krugu najmiliji obilježili šezdesetu godišnjicu sretnoga braka.

„Nekada, dok smo bili mladi, činilo nam se da je 60 godina života već duboka starost, a mi, eto, doživjeli 60 godina braka. I, hvala Bogu, zdravlje nas još uvijek služi“, kažu slavljenici Marija i Milko, ističući kako sada okruženi djecom, unucima i praunucima, „ako Bog da bit će ih još“, žive i uživaju u najljepšem periodu šezdeset godišnjeg braka..

Marija ističe kako je i u njihovom braku, kao i svakoj drugoj zajednici, bilo sitnih nesporazuma, ljutnji…, „nisu uvijek tekli med i mlijeko“, ali je uvijek sve prepreke i probleme savladavao razgovor, uvažavanje i obostrano poštovanje, sve za djecu, za obitelj s vjerom u Boga, a vjera im je, uvijek, bila i ostala životna putanja.

Život je bio vrlo težak, mukotrpan, Milko je sam radio a osmoro čeljadi u kući. Odricali su se Marija i Milko mnogo čega, prodavali su i „obiteljsko zlato“, kako se to zna slikovito reći. „Ne samo slikovito nego stvarno“, kaže Milko i ističe kako su, u jednom od teških perioda prodali i vjenčani prsten kako bi prebrodili neki teški i ozbiljni egzistencijalni problem. „Međutim, ljubav, vjera, upornost, djeca koja slušaju, dobro uče, pomažu koliko znaju i koliko mogu, sve te nevolje i probleme stavljali su u drugi plan. I reći ćemo, mi smo sa svojom djecom, vrijedno i poštenom, vidimo i poštovanom u svojim radnim i životnim sredinama, s njihovim bračnim partnerima i njihovom djecom, s unucima i praunucima, bogati, sretni ljudi. Hvala Ti Bože što si nas s tim bogatstvom darovao“, kažu rječiti, veseli i raspoloženi Marija i Milko Žuljević, pred početak obiteljskog ručka u viteškom restoranu PAN.

Prethodni članakPriredba i prodajna izložba u OŠ “Dubravica”
Sljedeći članakČAJDRAŠ: Više od godinu dana bez sanacije oštećenja kolovozne trake