Šezdeset godina planinarstva u Vitezu

Članovi Hrvatskog planinarskog društva „Vitez“ u Klubu HKD „Napredak“ u četvrtak navečer obilježili su 60 godina organiziranog planinarenja u Vitezu i 20 godina osnivanja svoga društva.

Okupio se veliki broj članova HPD „Vitez“, simpatizera, povremenih planinara, te poštovatelja rada ovog društva čije djelovanje daleko nadilazi osnovne aktivnosti koje se za društvo planinara podrazumijeva. Jer, članovi HPD „Vitez“ su vrlo aktivni i u humanitarnim, edukativnim i drugim društvenim akcijama koje obogaćuju rad i djelovanje njihovih članova i njihovih sugrađana.

O prvim organiziranim planinarskim koracima u Vitezu koji su počeli 1955. godine okupljenim su govorili mladi član HPD „Vitez“, Bruno Žuljević, jedan od najistaknutijih i najaktivnijih članova, Dragan Radeljić, a sve je bilo potkrijepljeno orginalnim dokumentima, starim upečatljivim fotografijama, te video zapisima.

Planinarsko društvo „Jovica Kosanović“ djelovalo je sve do početka 90.-tih, kada je rad prekinuo rat. Društvo je obnovljeno 1995. godine, zvalo se Planinarsko društvo „Vitez, da bi mu se imenu 2000. godine dodao prefiks „Hrvatsko“. Društvo je u člkanstvu Planinarskog saveza „Herceg – Bosna“, a uskoro bi se, rečeno je ove večeri, trebao formirati krovni Planinarski savez na razini BiH.. HPD „Vitez“ ima blizu 200 aktivnih članova, daleko više povremenih, te brojne simpatizere, imaju svoj planinarski dom na Zabrđu, desetak km od Viteza, sa tridesetak ležaja, igralištima za male sportove, vrt, voćnjak… Tijekom cijele godine vrijedno rade i djeluju, organiziraju razne planinarske i druge aktivnosti, planinare diljem BiH ali i Hrvatske, susjednih i drugih europskih zemalja, raznorazne aktivnosti za svoje sugrađane, brojna vjerske hodočašća… i društvo su koje zaslužuje maksimalnu podršku i sve pohvale, društvo za primjer i drugima.

Prigodnim riječima, čestitarskim i pohvalnim, u ime općinskog načelnika obratila se općinska predstojnica za Društvene djelatnosti, Marija Grabovac, a sve je pozdravila i zahvalila se na dolasku, predsjednica HPD „Vitez“, Višnja Žuljević. Svečanosti je nazočio i predsjednik Turističke zajednice Srednjobosanske županije, Miroslav Matošević, a lijepi i zanimljivi događaj svojim nastupom obogatio je Orkestar harmonika, na čelu s profesoricom Gordanom Lujić, uspješna sekcija HKD „Napredak“ u Vitezu.