Sestre milosrdnice na prigodnoj poštanskoj markici

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana pismenosti, kojom je ujedno obilježena i 150. obljetnica dolaska Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog u BiH.

Neizmjeran doprinos u prosvjetnom odgoju i obrazovanju, odnosno opismenjavanju, sijanju znanja i kulture u BiH dale su časne sestre milosrdnice te tako ostavile neizbrisiv trag u BiH.

Naime, sestre su iz Zagreba, na poziv biskupa fra Paškala Vujičića stigle 14. studenoga 1871. u Sarajevo u službu potebnima. Vrijedno je spomenuti imena prvih četiriju sestara koje su se odvažile krenuti u nepoznato: s. Filomena Massis. Rajmunda Perentins. Emilija Gašparić i s Rufina Radonić. Sestre su se odmah dale u otvaranje ženske pučke škole s 48 učenica i na taj način utkane su u temelje i razvoj školstva u BiH. Njihovo prvo poslanje bilo je odgoj i obrazovanje, a zatim pomoć bolesnima, nemoćnima i siromašnima. U prvih 27 godina djelovanja izgradile su i otvorile 12 škola u različitim gradovima BiH.

Nakon Drugog svjetskog rata bespravno im je oduzeta sva imovina. Nisu smjele raditi ni u prosvjeti ni zdravstvu. Bile su prisiljene odreći se čak i svoga redovničkog odijela te raditi u civilnom. U tim teškim okolnostima sestre se ne daju zbuniti nego nastavljaju svoju milosrdničku djelatnost. Godine 1974. osnovana je Provincija Majke Divne koja i danas djeluje u granicama BiH.

I u posljednjem ratu sestre su doživjele tešku sudbinu. Protjerane su iz svojih samostana i skoro svi samostani su im uništeni. U Banja Luci je, zajedno sa župnikom vlč. Filipom Lukendom, ubijena i spaljena s. Cecilija Grgić. Danas sestre milosrdnice u BiH imaju 12 samostana i aktivne su u odgojno-obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalno-karitativnoj djelatnosti.

Autor likovnog rješenja je Manlio Napoli, a prvi dan izdanja je 8. rujan.

Ž.I., KT

Prethodni članakZbog lažnih covid-potvrda optužnice protiv 10 ljudi, dvoje je iz BiH
Sljedeći članakSvaki građevinski radnik zaposlen u Hrvatskoj je stranac, najbrojniji su radnici iz BiH