Šesti put pješice u Vukovar

Umirovljeni pukovnik HVO-a Marinko Jurišić Špiro hodočasti u Vukovar

Kao i prethodnih pet godina, šesti put zaredom, sjenama žrtava Vukovara, 18. studenog, na dvadesetčetvrtu godišnjicu pada ovog hrvatskog grada u ruke srpskih paravojnih snaga i tzv JNA, poklonit će se Travničanin Marinko Jurišić Špiro (1963.), pukovnik HVO-a u mirovini.

Naime, na put dug oko 250 km, pješice do Vukovara, Marinko je krenuo u petak ujutro ispred župne crkve Srca Isusova u novotravničkoj prognanoj župi Pećine, u kojoj sada živi tek nešto više od stotinu žitelja uglavnom starije dobi, od predratnih 2463. Ispratila ga je nekolicina prijatelja i suboraca koje je predvodio predsjednik srednjobosanske županijske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a, Jozo Stojak Mungos.

Hodočasnik Jurišić je nakon desetak pređenih kilometara navratio u Novi Travnik gdje je, uz spomen-obilježje palim braniteljima zapalio svijeću i skupa s prijateljima kratko se molio za njihove duše. Ovom činu pijeteta, uz Marinkove suborce, bila je i skupina članova Moto-kluba „Duhovi“ iz Nove Bile, čiji je i Marinko aktivni član.
Trasa ovog upornog hodočasnika pješaka je: Pećine – Novi Travnik – Vitez, Zenica, Doboj – Modrića-Šamac – Babina Greda – Vinkovci – Vukovar, gdje je planirao dolazak 17. u popodnevnim satima.

U Vukovaru će se pokloniti žrtvama Ovčare, a 18. studenog prisustvovat će komemorativniom skupu i svetoj misi zadušnici. Na Vukovarskom groblju, uz spomen-obilježje, žrtvama srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA, položit će cvijeće i upaliti svijeće.

Pred polazak na put za Vukovar, Marinko Jurišić Špiro je uputio zahvalu svima koji su, na bilo koji način, kao i ranijih godina, podržali i pomogli ovo njegovo hodočašće, ljubavi, poštovanja i dubokog pijeteta..