Šesti Međunarodni susret dijaliziranih i transplatiranih

U Vitezu je u petak počeo 6. Međunarodni susret dijaliziranih i transplatiranih „Vitez 2015“. Organizator je Udruženje dijaliziranih i transplatiranih Federacije BiH, na čelu s predsjednikom, Vitežaninom, Tomislavom Žuljevićem.

Susreti i druženje trajat će tri dana, a podijeljeni su na radno-edukativni i sportsko-rekreacijski dio. U Vitez su stigli dijalizirani i transpalatirani, te ugledni liječnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Rumunjske i BiH. Zbog nepovoljno političko-sigurnosnog stanja izostao je najavljeni dolazak gostiju iz Makedonije.

Susreti su počeli zanimljivom temom: „Bolesti unutarnjih organa – Transplatacija kao spas, a gosti predavači bili su prof.dr.sc. Mirjana Sabljar Matovinović, KB „Merkur“ iz Zagreba, dipl.inh. el, Tatjana Lučić, Ministarstvo zdravstva F. BiH, dr. Nermina Rizvanović, KB Zenica, dr. Orhan Šaban, JU bolnica Travnik i dr. Jelica Alargić, Klinički centar Vojvodine.

Pred početak tribine, održane u dvorani Etno sela „Čardaci“ u Vitezu, prigodnim riječima dobrodošlice i lijepih želja, obratio se predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplatiranih F BiH, Tomislav Žuljević, te načelnik općine Vitez, Advan Akeljić.

„Sretna sam i zadovoljna što sam pozvana na ove susrete, a posebno mi je zadovoljstvo što imam priliku izraziti svoje poštovanje i divljenje radu i naporima koje čine članovi ovog federalnog Udruženja koje predvodi prije više godina naš pacijent u Merkuru, Tomislav Žuljević. Zadivljujuće je entuzijazam, trud, rad , ljubav… u promoviranju načina borbe, prevencije i liječenja bolesti bubrega. A dodatno je važno što oni, sve to čine i svjedoče osobnim primjerom kojim pokazuju kako se treba boriti, kako se treba „suprotstaviti“ opakoj bolesti bubrega, kako ima mjera i načina pobijediti bolest i živjeti dalje potpuno zadovoljavajućom kvalitetom života. Zaista vrijedi naglasiti i ukazati na taj njihov entuzijazam, na ljubav koju iskazuju radeći na pomoći onima kojima je pomoć potrebna kao što je donedavno bila potrebna njima“, kazala je ugledna liječnica iz Merkura, prof.dr. sc. Mirjana Sabljar Matovinivić, čije je izlaganje na Tribini izazvalo veliko zanimanje.

Tomislav Žuljević je kazao kako je osnovni cilj ovakvih susreta i tribina, promovirati i širiti donatorsku mrežu, u čemu se u posljednje tri godine prave vrlo pozitivni pomaci.

„Na žalost, to je još uvijek daleko od mogučnosti i naših očekivanja“, kazao je Žuljević, istaknuvši kako je u 2014. godini u BiH, u Tuzli, Sarajevu i Banja Luci izvršena 21 transplatacija. Tribinu: „Bolest unutarnjih organa – Transplatacija kao spas“ organizirali smo u okviru tradicionalnih, 6. po redu, Međunarodnih susreta dijaliziranih i transplatiranih. I mogu reći, iz godine u godinu organizacijski i sadržajno „raste“ i kvaliteta što doprinosi i novim pozitivnim iskoracima u ovoj oblasti a koji su nam toliko potrebni. Jer, trenutno više od tri tisuće građana BiH, čeka transplataciju organa. Želimo, naime, da transplatacije u BiH ne budu sporadični slučajevi, nego kontinuirani procesi koji će na kvaliteti i brojnosti rasti iz godine u godinu. Jer, Bosna i Hercegovina je, bar za sada, na samom europskom dnu kada su u pitanju donacije i transplatacije organa u pitanju, dok je nama susjedna i prijateljska Hrvatska u toj medicinskoj oblasti prva u svijetu“, naglasio je Žuljević.

Tijekom vikenda, uz razgovore, razmjenu informacija i podataka, na izletištu Zaselje i u Domu planinara na toj lokaciji, nastavit će se druženje, prigodna sposrtska natjecanja a sve uz prigodan kulturno-zabavni program