Šest stoljeća od smrti prvog bosanskog kralja: U doba Tvrtka I. Kotromanića bili smo ekonomska sila

Prošlo je više od 600 godina otkako je umro prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić. Tijekom svoje vladavine od Bosne je stvorio respektabilnu državu, koja je doživjela političku, kulturnu i gospodarsku ekspanziju. Za kralja je okrunjen u Milama kod Visokog, a tu je i sahranjen nakon što je iznenada umro u 53. godini.

Stjepan Tvrtko I. Kotromanić rođen je oko 1338 godine. Sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Na bosansko prijestolje došao je kao petnaestogodišnji dječak 1353. godine, a Bosnom je kao ban vladao do 1377. godine.

Tvrtko I. Kotromanić prvi je bosanski vladar koji je uzeo titulu kralja. Bosna je za vrijeme njegove vladavine važila za ekonomsku silu, koja je svoju privredu bazirala na bogatim nalazištima zlata, srebra, olova i drugih vrijednih metala.

O kakvoj se ekonomskoj sili radilo najbolje svjedoči zlatnik koji se kovao. Tvrtkov dukat bio je četiri puta veći od osmanskog, imao je 24 karata, bio je širok četiri centimetra i težak 16 grama.

Ovaj zlatnik bio je važan i zbog simbolike. Na jednoj strani se nalazio grb Bosanskog kraljevstva, sa šest ljiljana i još dva ljiljana sa strane, a na drugoj strani je bio propeti lav, simbol moći njegovog kraljevstva.

O njegovoj moći govori i podatak da ga je Mletačka republika, vodeća europska pomorska sila, upisala u zlatnu knjigu počasnih građana.

Iznenada je preminuo 10. ožujka 1391. godine. Naslijedio ga je njegov rođak, Stjepan Dabiša.