Šest godina sjećanja: Počivaj u miru Toše

PRIJE točno šest godina, 16. listopada 2007., oko 6 sati i 20 minuta ujutro u automobilskoj nesreći na autocesti u blizini Nove Gradiške smrtno je stradao Toše Proeski.

U trenutku nesreće mladi je pjevač imao samo 26 godina, a vijest o njegovom stradanju duboko je potresla Makedoniju, ali i svijet. Strani su mediji o ovoj tragediji pisali kao o “odlasku balkanskog Elvisa Presleyja, 17. listopada u Makedoniji je proglašen Danom žalosti, a vjerni su se obožavatelji diljem regije od voljenog umjetnika opraštali na razne načine. Toše je pokopan u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a pogrebu je nazočilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Hodočašće fanova

Svake godine fanovi u spomen na svojeg idola organiziraju mise, bdijenja i “hodočašća”, a ništa različito nije bilo niti posljednjih dana. Ove nedjelje oko šest sati ujutro sa stadiona NK Sloga još jednom je krenuo počasni maraton u spomen na Tošu Proeskog. Šestu godinu zaredom maratonci su trčali od Nove Gradiške pa sve do Kruševa u Makedoniji, gdje stižu danas, na dan šeste godišnjice njegove smrti. Danas će tamo biti služena misa zadušnica u crkvi te će biti održan i turnir u rukometu, koji je Toše volio.

Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Kruševu u Makedoniji. Njegovi roditelji Dominika i Nikola već su u najranijoj dobi primijetili nevjerojatni glazbeni talent te su ga odmalena usmjeravali prema karijeri glazbenika. Diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije i jedan je od rijetkih školovanih pop glazbenika na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Svoju kratku, ali blistavu karijeru Toše Proeski započeo je 1996. godine na dječjem festivalu Makfest, nakon čega je nastupao na raznim festivalima u Makedoniji i redovito osvajao nagrade publike i stručnih žirija. 1999. godine izdao je debitantski album “Nekade vo Nokta” (“Negdje u noći”), na kojem je surađivao s najpoznatijim makedonskim pop autorima. Iste godine, Toše je održao prvi samostalni koncert u Skopju, na kojem je, unatoč lošem vremenu, uživalo desetak tisuća obožavatelja. Godine 2000. Toše Proeski osvojio je treće mjesto na makedonskom predizboru za Pjesmu Eurovizije, nakon čega je izdao drugi album “Sinot Božji”. Njegov talent ubrzo su prepoznali slušatelji diljem Balkana pa je iste godine osvojio “Oscar popularnosti”.

Svoj treći studijski album “Ako me pogledneš vo oči” snimio je u Grčkoj i objavio ga 2003. godine. Pjesma “Čija si” s tog albuma postala je jedan od njegovih najvećih hitova, a album je promovirao u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, nakon čega je zaradio epitet “kralja pirata”. Njegovi su se nosači zvuka, naime, mahnito prodavali diljem bivše Jugoslavije, no on i njegova izdavačka kuća nikad na tome nisu zaradili, s obzirom na to da su bili djelo pirata i preprodavača.

{youtube}g1TTBdYGmDw{/youtube}

Svoj osebujni vokal Toše Proeski nastavio je usavršavati u New Yorku, s poznatim profesorom pjevanja Williamom Reyom, koji je učio i Luciana Pavarottija. Godine 2003. dobio je Humanitarnu nagradu majke Tereze te je postao UNICEF-ov ambasador dobre volje. 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Eurosongu s pjesmom “Life”, no unatoč favoriziranju medija osvojio je 14. mjesto. Iste godine snimio je pjesmu “This World”, koja je postala UNICEF-ova himna.

Nevjerojatni talent i pravi profesionalac

Album “Po Tebe” (“Pratim te”) 2005. godine izdan je na cijelom prostoru bivše Jugoslavije te je zabilježio rekordnu prodaju, baš kao i njegov prvi album za hrvatsko tržište “Pratim te” u izdanju Hit Recordsa. Na Hrvatskom radijskom festivalu 2006. godine nastupio je s pjesmom “Srce nije kamen”, koju su ZAMP i brojne domaće radio postaje proglasile hitom godine, a na kraju je završila u najavnoj špici sapunice “Zabranjena ljubav”, u kojoj je Toše gostovao u nekoliko epizoda. Osim toga, snimio je duet s Tonyjem Cetinskim “Lagala nas mala”, koji mjesecima nije silazio s vrhova domaćih top lista. U proljeće 2007. godine Toše je ponovno nastupio na HRF-u, osvojivši Grand prix s pjesmom “Veži me za sebe”, koja je po broju emitiranja nadmašila prethodni hit godine. Duet “Volim osmijeh tvoj” s Antonijom Šolom proglašen je najprodavanijim singlom iste godine, nakon čega je izdan album “Igre bez granica”.

{youtube}pZQaNwGnMUM{/youtube}

U moru kvazi pjevača koji preplavljuju glazbeno tržište, Toše Proeski oduvijek je bio poznat kao nevjerojatni talent i pravi profesionalac. Za sebe je često govorio kako “postoji zbog publike”, dok su mu kritike uvijek bile manje važne. Omiljen među kolegama glazbenicima i obožavan od strane tisuća obožavatelja, Toše Proeski bio je i ostat će jedan od najsvjetlijih trenutaka pop glazbe na ovim prostorima.

U Makedoniji je u spomen na Tošu 17. listopada proglašen danom žalosti, a koliko je u svojoj domovini bio cijenjen svjedoči i činjenica da je zbog njegove smrti prekinut program nacionalne televizije. Sam je predsjednik odmah nakon nesretnog događaja dao izvanrednu izjavu i uputio se na glavni trg te zapalio svijeću.

{youtube}9mWM4eKaHJs{/youtube}

index.hr