Serezlija: Prosvjetni radnici iz SBK ne pristaju na neizvjesnu budućnost

Ako se do 18. decembra ne potpiše kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Srednjobosanskog kantona, sindikati obrazovanja u tom kantonu organizirat će generalni štrajk u svim školama – potvrdio je član Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola SBK Abdulah Serezlija.
– Mi imamo potpisan zapisnik ministrice Katice Čerkez, koja kaže da su pregovori završeni i da je tekst kolektivnog ugovora usaglašen u junu ove godine. Ona je taj tekst kolektivnog ugovora prošle sedmice uputila na protokol Vladi SBK na izjašnjavanje – kazao je Serezlija.

Tvrdi da potpisivanje kolektivnog ugovora osporava premijer SBK Tahir Lendo jer je uputio dopis u kojem je naveo “da pregovori s Vladom nisu završeni, te da je on dao zadaću ministarstvu i sindikatima na nađu rješenje”.

– Vlada, ministarstvo i sindikat trebaju biti partneri u pregovorima, i mi nećemo dozvoliti da se stranački interesi lome preko naših leđa. Ukoliko postoje problemi u Vladi, neka se oni tamo i rješavaju – naglasio je.
Ističe da sindikati obrazovanja “neće trpjeti nikakve zadaće”, te da je u svim sindikalnim organizacijama proveden referendum o stupanju u generalni štrajk.

– Bez obzira na to kakvi bili rezultati tog referenduma, mi ne možemo pristati na trenutno stanje u obrazovanju koje je za nas neprihvatljivo, i na budućnost koja je neizvjesna i nesigurna – izjavio je Serezlija za Fenu.

Za sadašnju situaciju u obrazovanju na području SBK kaže da je “od danas do sutra”.

– S obzirom na to da ne postoji kolektivni ugovor, visina plaće može se sutra promijeniti jednostranom odlukom Vlade. Ne može se donijeti ni pravilnik o tehnološkom višku, kvalitetno zbrinuti bolesni i riješiti mnoga druga pitanja u obrazovanju – zaključio je.

 

Fena

Prethodni članakVečeras otvorenje Cluba Diamond Vitez na novoj adresi
Sljedeći članakOglasio se općinski načelnik Tomislav Bošnjak-Matić povodom objave na Facebook stranici