Selo u BiH za Guinnessa: 200 muškaraca i nitko nije oženjen

U selu Marićka, udaljenom oko 25 kilometara od Prijedora, živi oko 200 neoženjenih muškaraca. Zaokupljeni svojim svakodnevnim obvezama i ne razmišljaju mnogo o tome. Poljoprivreda, ali i borba za opstanak u potpunosti su okupirali neženje ovoga sela koje je nekada bilo puno djece, mladih bračnih parova, krštenja…

Danas je sve na minimumu. Nekada poljoprivredni kraj, danas je miran. Ekipa Anadolije zatekla je tek poneku osobu na putu do Marićke, ali i u selu. Svi su, kako su im rekli, na njivama i obavljaju svoje svakodnevne obveze.

O problemu nesklapanja brakova govorio je Slaviša Pančić, svećenik u parohiji Marićka. Podsjetio je da u ovoj parohiji postoje tri matične škole u kojima ima jako mali broj djece.

“Što znači da, generalno, sela u BiH na neki način nestaju i to je problem, ne samo ove parohije nego i drugih mjesta u BiH. Statistika je jednostavna jer je ’70-ih godina bilo u prosjeku 50 sklopljenih brakova na godišnjoj razini. Krštenih je bilo 80, 90 ili 100, a umrlih 20, 30, 40. Međutim, 2014, 2015, 2016. i, vjerojatno naredne godine, sve se okrenulo. Sahrana 40, 50, krštenja pet ili šest, vjenčanja dva ili tri, i to sve govori”, ispričao je svećenik Pančić.

Istaknuo je kako samo u ovom selu ima oko 200 neženja koji su već davno trebali biti roditelji, ali, nažalost, nisu.

“Generalno, problem je rat koji je učinio svoje, ali ne treba gledati u prošlost nego u budućnost. U ovom selu ima oko 200 muškaraca koji su već trebali sklopiti brak i imati barem po jedno dijete. Dakle, 200 muškaraca po jedno dijete je 200 djece i sve te škole bi na neki način bile pune”, naglasio je svećenik Pančić.

Rješenje, kako je kazao, postoji.

“Mislim da oni koji su zaduženi za takve stvari imaju rješenje. Ima i mnogo ljudi koji su u nekim jakim tvrtkama, imaju po 40 godina, ali nisu u braku. Jednostavno, njegov pretpostavljeni treba mu postaviti uvjet: ili brak, žena i djeca, ili umanjena plaća. Ili upražnjeno radno mjesto na koje bi došao netko tko ima dvoje ili troje djece”, pojasnio je svećenik Pančić.

Prema njegovim riječima, tako je uradio Zapad. I u Marićkoj, kao i u većem dijelu BiH, problem je nezaposlenost, ali ima i onih koji su zaposleni, a ne odlučuju se na brak.

“U ovom selu ima 15 djece, a škola je od prvog do petog razreda. Za ovaj prostor, jako malo. Marićka, kao parohija, ima oko 410 domaćinstava, ali ima tri područne škole i sve tri su maltene u fazi zatvaranja. Dakle, mnogo je onih koji se nisu oženili ili udali i koji bi trebali sklopiti brak”, poručio je Pančić.

Takvog mišljenja nisu i neženje ovog sela. Razgovarajući s novinarom AA, iako pred kamere nisu htjeli, stanovnici poručuju da je “brak njihova privatna stvar”.

Kako kažu, oni se bave svakodnevnim obvezama, uglavnom poljoprivredom i hoće li se netko od njih oženiti tiče se samo njih i nikog više. Također, poručuju da je malo onih djevojaka koje bi živjele na selu, jer svi uglavnom žele u grad.