SEC organizirao obuku za nastavnike

Socijalno-edukativni centar, podružnica Travnik u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK u prostorijama KŠC-a “Petar Barbarić” u Travniku organizirao je neformalnu obuku „Osnove asistencije djeci s poteškoćama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta”.

Tijekom tri modula polaznici su imali priliku saznati teorijske osnove o asistenciji u nastavi, pravima učenika u nastavi i primijeniti metode sagorijevanja u radu. Nakon završene obuke svim polaznicima su uručeni certifikati.

Sadržaji obuke se realiziraju prema andragoškim standardima uz primjenu adekvatnih interaktivnih nastavnih metoda, gdje je polaznik u centru nastavnog procesa aktivno sudjelujući u diskusijama i refleksijama na iskustva. Polaznicima je cetifikate uručila ministrica obrazovanja SBŽ Katica Čergez.

Pravo na asistenciju je jedno od ključnih prava osoba s invaliditetom, a samim tim i djece s poteškoćama u razvoju. S ostvarivanjem ovog prava, učenici s poteškoćama u razvoju ostvaruju i svoje pravo na izjednačavanje mogućnosti s učenicima redovne populacije. Asistencija podrazumijeva pružanje podrške tijekom obavljanja svakodnevnih i nastavnih aktivnosti. Asistent u nastavi omogućuje učeniku s poteškoćama u razvoju ostvarivanje punih potencijala piše portal tntportal.ba.

Projekat obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja u sklopu kojeg je osnovana ustanova Socijalno – edukativni centar, zajednički provode Caritas Austrije i Caritas BiH uz financijsku podršku Austrijske razvojne suradnje i Vlade Gornje Austrije.

Izvor