SDA pred najvećim raskolom od primirja Izetbegovića i Tihića

Otkako je BiH uronila u demokraciju devedesetih godina, Stranka demokratske akcije je nezamjenljiv politički čimbenik. Dapače, ova stranka je bila stup političkog sustava na bošnjačkoj sceni, piše Večernji list BiH.

- REKLAMA -

No, kao i svaka stranka koja je na početku predstavljala bošnjački narodni pokret, tako je s vremenom i profiliranjem dolazilo do njezina osipanja. Kod većine njih bile su izražene osobne ambicije, ali i neslaganja sa smjerom kretanja stranke. Prvi i najveći raskol dogodio se kada je novu stranku osnovao Haris Silajdžić, koji je jedini izvan kruga SDA uspio postati i član Predsjedništva BiH. No, danas ova stranka uglavnom ima marginalnu ulogu. Sljedeći veliki raskol, bolje reći djelomično kontrolirana tektonska pukotina, dogodio se zbog sukoba tadašnjeg čelnika Sulejmana Tihića i aktualnog predsjednika Bakira Izetbegovića. Sukob pristaša dvaju tadašnjih klanova u međuvremenu se razbuktao te poprimio dojam općeg rata. Doslovno su svi protiv svih, a kako se približavaju izbori, nervoza dodatno raste.

Gubi Sarajevo

Posljednji u nizu onih koji su sreću odlučili pronaći u drugim političkim opcijama je aktualni premijer Sarajevske županije Elmedin Dino Konaković, profesor tjelesnog odgoja i bivši košarkaš. Njegovi motivi za odlazak iz stranke povezani su uz imenovanje upravnih odbora i čelnih ljudi u pojedina javna poduzeća, kao i kriminal na koji je ukazao. Da bi što prije izašao iz stranke, “pomogao” mu je najsnažniji stranački čelnik Huso Ćesir, a kampanju je vodio načelnik Novog Grada Semir Efendić, koji se zajedno s Konakovićem doživljavao kao jedan od mladih lavova stranke. Nakon što je objavio da napušta SDA, ova stranka ga je pozvala na ostavku, odnosno najavila je njegovu smjenu, što, međutim, neće biti lako izvesti. Naime, Konaković upravlja s petnaestak izabranih dužnosnika, među kojima je i pet zastupnika u Skupštini Sarajevske županije. S obzirom na zategnute odnose SDA sa Savezom za bolju budućnost, ali i vrlo negativan stav oporbe iz SDP-a i DF-a, napose u godini izbora, SDA nema velikih izgleda smijeniti odbjeglog premijera. On se još nije javno izjasnio s kim će, ali definitivno će ići na izbore najesen.

Utjecaj na Izetbegovića

Javna je tajna kako samo u Sarajevu postoje dvije ili tri struje SDA koje međusobno ratuju zbog pozicija. A izvan Sarajeva, tek u Tuzlanskoj županiji još uvijek nije došlo do većeg raskola, iako tamo situacija odavno ključa. Posebno zbog utjecaja koji ima svemoćni Mirsad Kukić iz Banovića, koji je jedan od potpredsjednika stranke. On trenutačno kontrolira dvojicu državnih zastupnika SDA, sedam zastupnika u Parlamentu FBiH, ali i odlučuje o sudbini aktualnog premijera Tuzlanske županije Bege Gutića. Kukić će biti najzaslužniji ako Safet Softić ne bude kandidat za bošnjačkog člana bh. Predsjedništva, odnosno to ipak na kraju bude Denis Zvizdić iza kojega stoji gatački klan Čampara, zbog čega se snažno zamjera Izetbegoviću. Još prošle godine SDA su se otela četiri zastupnika i napravila Nezavisni blok, a tim stopama idu brojni stranački ogranci.

Mjesec Ambyente