SDA i stranke okupljenje oko HDZ-a BiH dogovorile formiranje vlasti u KSB-u

SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH formirat će vlast u KSB u iduće četiri godine, navedeno je u sporazumu koji su danas u Travniku postigli predstavnici kantonalnih odbora dviju stranaka.

Predsjednik kantonalnog odbora SDA Asim Mekić kazao je da će, kao i u prethodnom mandatu, SDA zadržati premijersku i tri ministarske pozicije, dok će četiri ministra u Vladi imati stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

Iz reda srpskog naroda imamo zajedničkog ministra i do sada je bilo tako da se on imenuje na prijedlog HDZ-a BiH, uz suglasnost SDA. Premijer će najvjerojatnije biti ponovno Tahir Lendo, jer to čovjek koji je dobro radio u proteklom mandatu i dobio najveći broj glasova. Do kraja ovog mjeseca trebali bismo imati imena ministara i liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, kazao je Mekić .

Predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović istaknuo je da će današnji sporazum biti upućen stranačkim tijelima na potvrđivanje, nakon čega počinju rokovi za formiranje Vlade.

Bit će imenovan mandatar za sastav Vlade i dostavljena imena kandidata za ministre. Dogovorili smo da ćemo užurbano raditi i na izboru izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa se nadam da ćemo u idućih 15-ak dana imati i Vladu i izaslanike u tom domu, rekao je Vidović.

Kako je rečeno, prioriteti buduće Vlade KSB-a bit će, među ostalim, zaustavljanje masovnog iseljavanja stanovništva, kroz mjere gospodarskog razvoja i bolju zaštitu prava radnika, te rad na projektima unaprjeđenja infrastrukture.