Schmidt: Bonska ovlaštenja su alati koji mi stoje na raspolaganju

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je kako su bonske ovlasti alati koji mu stoje na raspolaganju.

”Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontrolira provođenje Daytonskog sporazuma”, kazao je Schmidt u intervjuu za BNTV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Daytonskom mirovnom sporazumu.

”Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju”, kazao je Schmidt te dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradi nešto dobro za sve.

”Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome sudjeluju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe”, kazao je Schmidt.

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Schmidt poručuje da dobro poznaje krize u BiH te da razgovara s ljudima i da je u političkom smislu važno da sugovornici budu i nositelji vlasti i to će biti.

”Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada Po smatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari”, kazao je Schmidt.

Na pitanje je li bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno, ali nije htio precizirati detalje.

Prethodni članakU FBiH 196 novozaraženih koronavirusom, preminulo šest osoba
Sljedeći članakVIDEO: Htio je zagrliti svoga tatu za vrijeme nastupa i na kraju je “ukrao” show