Scena Sisak i “Sveta Tea” u subotu na 5. Danima kazališta

U okviru 5. Dana kazališta “Vitez 2013” u subotu, 26. listopada u kazališnoj dvorani Vitez gostuje Scena Sisak, s predstavom “Sveta Tea”.

Predstava će biti odigrana s početkom u 19,00 sati, a cijena ulaza je 2 KM.

 

O predstavi:

18-godišnji dječak uči bizarnu istinu svog podrijetla kroz različita sjećanja svojih otkačenih članova obitelji. Priča je to o obitelji, obmani i emocionalnoj ucjeni. Alternativno smiješna i srceparajuća, ova uzbudljiva nova predstava ima oštre dijaloge koji istražuju teme sjećanja, obitelji i istine. Stiv Stipić dobio je specijalnu nagradu žirija za ulogu Djeda na 8. međunarodnom kazališnom festivalu u Laktašima (BiH) 2013. godine.

“Nova predstava na Sceni Sisak Sveta Tea, američkog autora D. T. Arcierija, u režiji Tihomira Kosića priča je o obiteljskim tajnama, o njihovim uzrocima i posljedicama, priča o odrastanju i sazrijevanju jednog mladića i njegovom suočavanju sa životnom istinom da ništa nije onako kao što izgleda, ali je to istovremeno i dirljiva priča o praštanju.

Benjamin odrasta u pomalo čudnoj obitelji iskrivljenih odnosa. Opterećen je majkom, frustriran ocem, a najbliskiji s djedom. Majka je nezadovoljna, zarobljena u kuhinji, očekuje nasljedstvo kao rješenje problema. Otac sanjar, opsjednut svojim akvarijem kojeg neprestano puni novim ribama. Djed obavlja ulogu najsličniju roditeljskoj. Publika zajedno s Benjaminom, iz njegove perspektive, saznaje obiteljske tajne iz prisjećanja njegovih bližnjih. Inicijator razrješenja bit će upravo djed, ali će dramsku napetost on i dodatno pojačati anticipacijom tragičnog raspleta. Prepletanjem scena iz prošlosti sa scenama sadašnjosti, odnosi postaju sve složeniji, a istina sve jasnija.

Tihomir Kosić uspio je ovu intrigantnu priču oživjeti na pozornici višestrukim angažmanom i kreativnim idejama. Naoko pretrpana scena koja obuhvaća prostor jednog stana, kao i prostor prisjećanja, pokazala se funkcionalnom prvenstveno zahvaljujući vještom oblikovanju svjetla (brojne lampe koje mijenjaju fokus gledatelja od scene do scene). Upravo zbog tako bogate rasvjete, bili su suvišni ulasci u mrak između pojedinačnih scena. Dramske epizode koje prikazuju sjećanja protagonista kao svojevrsne priče u priči obilježene su glazbom i zvučnim efektima.

Glumački ansambl izveo je ovu dirljivu i istovremeno humorom obojenu priču, predano i energično. Pojedinačnu tremu i laganu nesigurnost s početka predstave prevladala je zajednička igra i sjajna međusobna komunikacija glumaca na sceni. Iz čitavog ansambla lakoćom i prirodnošću igre izdvojio se Stiv Stipić te tako učinio svoj lik ključnim. Snagom i držanjem iskusnog glumca vrlo je brzo zavladao scenom, unio dinamiku (koja će se zadržati do kraja predstave) i osvojio publiku. Meri Avdić, bez obzira na dobru dikciju i samosvijest na sceni, ulogu Majke ipak nije izvela s dovoljno prirodnosti. Potencijal koji taj lik ima tako, na žalost, nije dovoljno iskorišten. Naslovnu, a epizodnu ulogu svetice odigrala je šarmantna i dopadljiva (pomalo pretiha) Ana Trajanov. Boris Košar, kojemu je to scenski debi, vrlo je brzo savladao nesigurnost i korektno predstavio buntovna, genima opterećena Benjamina. Marginaliziranog oca, kojemu je hobi postao život, Zoran Ivanić odigrao je dosljedno, vješto postigavši gradaciju i transformaciju svog lika.

Sveta Tea plijeni pažnju tijekom cijele izvedbe. Publika je u neprestanom iščekivanju iduće scene i razvoja događaja, a energija i razigranost na sceni neprestano rastu. Neočekivani obrati i dinamika same priče svakako da pridonose uspješnoj recepciji predstave, ali je za to prvenstveno zaslužan skladan i entuzijastičan tim talentiranih sudionika. Nadamo se da će u njihovoj predstavi, nakon ove uspješne premijere, uživati i publika izvan Siska.” (Olivera Radović, Kazalište.hr)

Igraju:
Majka – Meri Avdić
Otac – Zoran Ivanić
Tea – Ana Trajanov
Djed – Stiv Stipić
Benjamin – Boris Košar

Redatelj: Tihomir Kosić
Tekst: D. T. Arcieri