SBŽ: Žene su diskriminirane u sportu

Ženski sport u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) je u razvoju, ali se i dalje mali broj žena nalazi u upravljačkim strukturama sportskih klubova, rečeno je na tribini “Žene i sport”, koju su organizirale asocijacija studenata Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije u Travniku.

Istaknuto je kako se žene suočavaju s raznim oblicima diskriminacije u sportu, te se na njihove uspjehe gleda kao na slabije u odnosu na muškarce. Istraživanje koje je proveo Edukacijski fakultet u Travniku pokazuje kako u ukupno 158 sportskih klubova u SBŽ-u tek četiri žene djeluju u rukovodećim strukturama.

Jedna od sudionica tribine, tajnica Sportskog saveza SBŽ-a Amela Trbović potvrdila je da žene u sportu, ali i u ostalim oblastima, moraju raditi duplo više od muškaraca kako bi se dokazale. Ukazala je i na to da problem nastaje zbog neadekvatne obrazovne politike, koja se, između ostalog, ogleda u organiziranju nastave tjelesnog odgoja koja ne motivira dovoljno djevojčice na bavljenje sportompiše Fena.

Svrha današnje tribine bila je promocija žena u sportu i podsticanje njihovog sudjelovanja u svim segmentima, od natjecanja do menadžerskih pozicija.

Prethodni članakDanas na Gradskom trgu u Vitezu skup povodom Dana narcisa
Sljedeći članakĐuro sa svojom Đurologijom dolazi u Vitez